Fieldbus monitorozó eszköz szoftverfejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Magyar Gábor Béla
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Az elmúlt évtizedek során a digitális technika behatolt az ipar minden szegmensébe, ennek eredményeként, manapság már valahány ipar a legmodernebb technika használatára törekszik. Az ipari- és folyamat-automatizálásban a terepbuszok fejlődése is ezen az irányvonalon halad. Ezen buszrendszerek ma az ipar minden területén megjelennek: a különböző folyamatok szabályozása, a gyártórendszerek működtetése és az épületek automatizálása ma már elképzelhetetlen korszerű digitális terepbuszok nélkül.

A hagyományos analóg rendszereket fokozatosan a szabványos, gyártófüggetlen digitális terepbuszok váltják fel, ezzel az érzékelők, beavatkozók és a hozzájuk kapcsolódó szabályozó elektronika lehetőségeit végtelenné bővítve. Az idők folyamán az alkalmazott rendszerek és a terepbuszhoz kapcsolt eszközök komplexitása megnövekedett. A terepbuszokat használó eszközök számos iparág (például gyógyszeripar, olajipar, élelmiszeripar, energiaipar) termelésének és kereskedelmének alapelemeihez tartoznak. Az eszközök fejlesztése, tesztelése és üzemeltetése során elengedhetetlen a terepbuszok kimerítő ismerete, valamint a megfelelő fejlesztői és tesztelői eszközök használata.

A diplomatervem során egy terepbuszokra és az azokat használó eszközökre specializált monitorozó és tesztelő eszköz szoftverfejlesztését valósítom meg, mely egyszerre több terepbusz típus kezelésére alkalmas. A diplomatervezési projekt során több felhasználói csoport igényeit szeretném kielégíteni, így egy általános fejlesztő és tesztelő megoldás megvalósítása a cél. A diplomaterv bevezetésében megismerhetjük a terepbuszok alapjait, ezt követi a felhasználói igények és műszaki lehetőségeket felmérése. Ezek alapján elkészítek egy szükséges architektúrát. Bemutatom az implementálás főbb lépéseit, az eközben szerzett tapasztalatokat, majd a tesztelés főbb lépéseit. Végül levonom az adott fejlesztési ciklus következtetéseit és javaslatokat teszek további fejlesztési irányokra.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.