Filmek automatikus pontozása többnyelvű kritikák alapján

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Dudás Ákos
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az internet nyújtotta világméretű kommunikáció lehetőségeit kihasználva emberek tömegei osztják meg egymással véleményeiket különböző termékekről, többek között filmekről is. Sokak emiatt egyszerű pontszámok alapján alkotnak képet egy-egy filmről, holott azok a véleményezők olyan belső érzéseit is magukba foglalhatják, amik csupán egyéni élményeikből adódnak, és nincsenek tényszerűen alátámasztva. Ezt kiküszöbölendő hasznos lenne ezekre a véleménymegosztó portálokra egy olyan egységes pontozási rendszer, ami kizárólag a megindokolt vélemények alapján határozná meg az egyes filmek pontszámait, így kizárva a kritikusok egyéni élményeiből származó megtévesztő értékeket. A szövegbányászat eszközeivel megvalósítható a kritikák automatikus feldolgozása és elemzése, így kinyerve azokat az információkat, amik szerepet játszanak filmek megítélésének meghatározásában.

A filmek és sorozatok számának folyamatos növekedésével együtt ezeknek a portáloknak az adatbázisai is hatalmasra duzzadnak, emiatt a rajtuk végzett műveletek megvalósításakor törekedni kell az erőforrások optimális kihasználására. Erre a célra felhasználhatók a manapság tért hódító BigData módszerek, amik nagy mennyiségű adatok hatékony kezelését teszik lehetővé.

A dolgozat célja a rendelkezésre álló szövegbányászati eljárások vizsgálatával egy olyan algoritmus megvalósítása, ami BigData rendszerekben képes kritikák szövegének elemzésével meghatározni azok szentimentális hangvételét, majd ez alapján pontozza őket egy előre rögzített skálán, ezzel megalkotva egy egységes pontozási rendszert, ami kizárólag az alátámasztott véleményeket veszi figyelembe.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.