Filmhang készítés mérnöki szemmel

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Márki Ferenc
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Az elmúlt néhány évben érdeklődésem a hangmérnöki szakma, azon belül is a filmes hang, még szűkebben véve pedig a helyszíni hangfelvétel irányába terelődött. Ez a terület azért igazán izgalmas számomra, mert egyszerre kell olyan műszaki feladatokat ellátni, mint a hangtechnikai eszközök üzemeltetése és a használt rendszerek összeállítása, megtervezése, de ezek mellett a művészeti, esztétikai szempontokat sem lehet figyelmen kívül hagyni, mert jó esetben a technológiai folyamat végterméke egy művészeti alkotás lesz.

Villamosmérnök hallgatóként mindig is érdekelt az általam a hétköznapokban használt eszközök működése, a gyakorlatban jól bevált technikák, technológiák mögötti műszaki és természettudományos háttér, így szakdolgozatomban e témakörben szerettem volna elmélyülni és a képzésben megszerzett mérnöki eszköztárral vizsgálódni.

Az alapos irodalomkutatás mellett méréssel vizsgáltam különböző mikrofonok frekvenciamenetét és iránykarakterisztikáját, a szélvédők hatásait, a rádiómikrofon rendszerek különböző fajtáit. Ezen kívül egy tervezési feladaton keresztül mutattam be, hogy állnak össze rendszerré az általam megismert eszközök.

A szakdolgozat elkészítése során megismertem a filmhang készítés folyamatát és mögötte húzódó műszaki megoldásokat, melyek ismeretében jobb szakemberré váltam és megalapozott, átgondolt döntéseket hozhatok a gyakorlatban.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.