Fitness foglalkozáskezelő alkalmazás fejlesztése SAP HANA Cloud platformon

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Villányi Balázs János
Elektronikai Technológia Tanszék

A felhő alapú alkalmazások elterjedése miatt a vállaltirányítási rendszereket forgalmazó cégeknek is alkalmazkodnia kellett új technológiához. Az ügyfeleknek ugyanis felhő alapú szolgáltatásra váltva nem kell többet számolni az infrastruktúra felépítésének költségeivel és plusz pénzt kiadni a frissebb verzióra. Az ügyfél mindig a legfrissebb verziót fogja kézhez kapni.

Diplomamunkámat az SAP Hungary Kft.-nál készítettem el. A cég fő marketing iránya jelenleg a felhő alapú alkalmazások forgalmazásában van, melyhez az adatbázis réteget a memória alapú adatbázisa a SAP HANA biztosítja. A feladatom egy olyan felhő alapú webalkalmazás elkészítése, mely az adatok tárolására az SAP HANA-t használja fel. Az elkészült alkalmazást pedig a SAP Fiori Client felhasználásával egy olyan mobil alkalmazássá kell alakítani, melynek segítségével a felhasználók értesítéseket tudnak egymásnak küldeni.

A munkám során megismerkedtem a SAP HANA-val, mely az alkalmazáshoz szükséges adatokat biztosítja. Ezt követően a Java Persistence API-val (röviden: JPA), mely az adatbázis kapcsolatok menedzseléséért felelős és segítségével tudjuk a kívánt adattáblákat JAVA-nyelvben leképezni adatbázis táblákká. Ahhoz, hogy a megjelenítési és az adatbázis réteg tudjon egymással kommunikálni az OData platformfüggetlen REST alapú protokollt használtam fel. Az OData lekérdezések megírásához az erre célra kijelölt Apache Olingo-val (ami egy Java könyvtár) valósítottam meg. Megjelenítési réteg felépítéséhez a SAP Fiori fejlesztési konvenciót használtam. Azért, hogy a felhasználók értesítést is tudjanak kapni az alkalmazástól a SAP Fiori Client-tel oldottam meg.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.