Fix fókuszú optika automatikus installálása ITS kamerába

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Stumpf Péter Pál
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az intelligens közlekedési rendszerek folyamatos fejlesztésével együtt jár a forgalomfigyelő kamerák népszerűségének növekedése a hatóságok körében, valamint egyre több országban alkalmazzák őket. A fejlesztések és a rendszer bővítése Magyarországon is tetten érhető, ugyanis az utóbbi években folyamatosan nőtt a magyar utakra kihelyezett fix sebességmérő kamerák száma. Ahhoz, hogy az intelligens közlekedési rendszereket támogató eszközöket gyártó vállalatok tudják tartani a lépést a megnövekedett igényekkel, célszerű megfontolniuk az átállást a termékek kézzel történő összeszereléséről automata gépsorral való gyártásra. Ezen lépés hosszútávon a költségek csökkenését és a termelékenység növekedését eredményezheti.

A szakdolgozatom témája egy olyan szerkezet megtervezése, mely részét képezi egy, az ARH Zrt. által gyártott, intelligens közlekedési rendszert kiszolgáló kamera automatizált szerelősorának. A szerkezet feladata egy rögzített fókuszú menetes optika behajtása az azt rögzítő tömbbe, valamint ezzel egyidejűleg a fókusz beállítása a kívánt értékre automatikusan. Ez a dolgozat bemutatja a tervezés lépéseit, kezdve az összeszerelni kívánt kamera bemutatásával és a fókuszállító eszköz feladatainak meghatározásával, majd ezt követi a peremfeltételek meghatározása a különböző alkatrészeket illetően, ami a következő lépést, a mechanikai tervezést segíti elő. A tervezés közben felmerült akadályok is bemutatásra kerülnek az adott alkatrészek tervezési lépéseinek leírásakor. Végül az optikát tartó alkatrész működésének vizsgálatára irányuló tesztek során gyűjtött tapasztalatok és eredmények kerülnek bemutatásra a tervezés zárásaképpen.

Ami a fókuszállító szerkezet jövőjét illeti, valószínűleg az újabb fejlesztésű termékek összeszerelése során nem lesz rá szükség, ugyanis a legújabb elképzelések szerint a rögzített fókuszú optikákat fel fogják váltani a beépített motorral szerelt változatok, azonban a fókuszállító eszköz addig is kielégíti a vele szemben támasztott igényeket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.