Fixációhoz-kötött agyi aktivitások vizsgálata agy-gép interfészek fejlesztése céljából

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Jobbágy Ákos Andor
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Az agy-gép interfészek olyan eszközök, amelyek az emberi agy által létrehozott jeleket detektálják, és gépek által értelmezhető parancsra fordítják azokat. Ennek köszönhetően ezeket a rendszereket számos területen alkalmazhatjuk, többek között a különböző motoros funkciózavarral rendelkező betegek hétköznapjainak segítésére. A BMI eszközök alkalmazhatóak alternatív kommunikációs csatornaként, valamint protézisek, kerekesszékek, egyéb járművek irányítására, melyek nagy segítséget jelenthetnek a motoros fogyatékosággal rendelkezők számára. A hátrányos helyzetűek segítése mellett jelentős szerepe lehet az agy-gép interfészek használatának egyes betegségek klinikai kutatásánál, valamint különböző neurodegeneratív megbetegedések utáni rehabilitáció során is.

A BMI rendszerek teljesítményének növeléséhez kombinálhatjuk az EEG mérést különböző egyéb vizsgálati módszerekkel, melyek segítik az adatok feldolgozását, meg-jelenítését. Egy új megközelítés az elektroenkefalográfia és a szemkövetés párosítása. A szemmozgás vizsgálat eredményei segíthetik az EEG mérés jeleinek feldolgozását, műtermékeinek kiszűrését, ezzel is javítva teljesítményükön. Az aktív látásvizsgálat során a neurális aktivitást vizsgáljuk szabadon mozgó tekintet mellett, EEG és szem-mozgás adatok kombinált feldolgozásával.

Jelen kutatás célja a fixációhoz-kötött agyi aktivitások vizsgálata agy-gép interfészek fejlesztése céljából. Ehhez kapcsolódóan szükséges a szemdominancia hatásának vizsgálata a szemmozgás paraméterekre és a fixációhoz-kötött EEG aktivitásokra vonatkozóan, tompalátó alanyok körében, természetes, aktív látásos kísérleti paradigmát használva. Ehhez a kísérlet során felvett aktív látás és EEG adatok feldolgozása, kiértékelése szükséges, hogy az eredményekből levont következtetések, valamint a rendelkezésre álló irodalmi adatok új, aktív látáson alapuló BMI paradigmák tervezését tegyék lehetővé. További cél a tervezett paradigmák közül egy választott hibrid BMI paradigma validálása szimultán mért szemmozgás és EEG adatok felhasználásával, a definiált osztályok klasszifikálhatóságának vizsgálatával.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.