Fizikai motor megvalósítása CUDA technológiával

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szirmay-Kalos László
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A számítástechnika örök törekvése a minél nagyobb számítási teljesítmény elérése és ennek érdekében újabb és újabb technológiák születnek szinte már napról napra. A számítási feladatok megoldásának gyorsítása érdekében a feladatok felbontása és a részfeladatok párhuzamos feldolgozása egy hatékony módszer: egy feladat részekre bontása után több adott számítási kapacitással rendelkező feldolgozóegység párhuzamosan is dolgozhat, ezzel korlátozott számítási kapacitás mellett nagyobb teljesítményt elérve.

A szakdolgozat témája az egyik piacvezető grafikus kártya gyártó NVidia technológiája, a Compute Unified Device Architecture (CUDA) alkalmazása gyakorlatban. Ez az NVidia GPU-kon hozzáférést biztosít a GPU utasításkészletéhez és memóriaterületeihez szoftverfejlesztők számára.

A tipikusan nagy számításigényű feladatok közül eme szakdolgozat a fizikai szimulációk egyes algoritmusait emeli ki, melyek nagy mennyiségű test interakcióinak felderítését és a kölcsönhatások feloldását végzik. A párhuzamosítással optimizált fizikai szimuláció merevtest dinamikát modellez, a Newtoni erők implementálásával. Ebbe tehát beletartozik a kölcsönhatások, lendület, perdület kiszámítása és a térbeli transzformációk elvégzése.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.