Fizikai objektumok felismerése és azon hiba dokumentáló markerek elhelyezése HoloLens platformon

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Forstner Bertalan
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A 4. ipari forradalom az egyedi és kis szériás elemek gyártásáról szól. A gyártásnak és a karbantartásnak azok a lépései lesznek költségesek, amik egyébként emberi beavatkozással oldhatóak meg a leghatékonyabban. A termékvariációk nagy száma ezt nehézkessé teszi, nagy a hibalehetőség, hosszadalmas lehet az elvárt állapot előkeresése.

A minőség-ellenőrzés, a hibabejelentés, illetve a karbantartás és az utómunka folyamatai időben szétválnak, így a gyártási darabon történő jelzés, markerek elhelyezése minél pontosabb kell legyen, úgy, hogy közben a hatékony munkavégzés követelményének is eleget kell tenni.

Objektumhoz kötött információval sok helyen találkozik az ember. Legegyszerűbb példaként az otthon található elektronikai eszközök leírásában is található ilyen típusú információ. Az az indirekció, amikor a felhasználó előbb a leírás alapján kikeresi, hogy az eszköz melyik részéhez tartozik a kézikönyvben található információ otthon elfogadható, de az Ipar 4.0-s környezetben már kevésbé.

Az Ipar 4.0 rövid bemutatása után a dolgozat olyan technológiákra és eszközökre koncentrál, amik képesek az objektumhoz kötött információk intuitív megjelenítésére. Továbbá bemutatásra kerül, hogy jelenleg milyen elérhető technológiák és kutatási eredmények szükségesek az ilyen típusú információ megjelenítéséhez.

A dolgozatban bemutatott demonstrációs prototípus előre mutató példát ad arra, hogy miként lehet a minőség ellenőri ipari feladatokat Ipar 4.0-s környezetbe helyezni. Továbbá bemutatásra kerül az általam tervezett formátum is, mely rendszer függetlenül képes az objektumhoz kötött információ tárolására.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.