Fiziológiai jelek terhelés alatt alkalmazható monitorozása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Jobbágy Ákos Andor
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Jelen szakdolgozat egy fiziológiai jelek terhelés alatti monitorozására alkalmas mellpánt konstrukció megtervezésével, elkészítésével és tesztelésével foglalkozik. Munkám során az ArguScan Kft. ArguStress Sport-Pro Kayak ECG rögzítésre alkalmas Holter szerű sport mellpántját használtam fel és egészítettem ki egy saját tervezésű PPG szenzorral, hogy képes legyen PWTT (Pulzus hullám terjedési idő) számítására.

A PPG szenzor 3db LED-ből, 1 fotódiódából és egy ADPD105-ös PPG AFE (analog front-end) mikrokontrollerből áll, elkészítése során kísérleteztem a különböző paraméterű alkatrészek kombinációjával és elrendezésével a mért PPG jel minőségének javításának érdekében.

A rögzített EKG és PPG jelek elemzésére az ArguScan Kft. aritmiai elemző programját használtam fel. A programot kiegészítettem a saját modulommal, hogy képes legyen offline és online monitorozás során PWTT számolására. Figyelembe véve a PPG szenzor mozgásra való érzékenységét és az eszköz használatának körülményeit a PWTT számolá-sához szükséges PPG jel csúcsait az EKG jelhez szinkronizált átlagolással és egyenes illesztéssel kerestem meg.

A mellpánt kezelő szoftvert kiegészítettem egy felügyelő funkcióval, amely vibráció segítségével segíti viselőjét a szívfrekvencia egy előre megadott tartományban való tar-tásában.

Szobakerékpáron lépcsős terheléses teszttel vizsgáltam saját magamon és egy másik ala-nyon a mellpánt működését. A tesztelés során a PPG jel minőségét vizsgáltam elhelyezés és mozgásra érzékenység szempontjából, illetve a PWTT változását a pulzus változás függvényében.

Matlab felhasználásával egy programot hoztam létre, amely segítséget nyújthat egy or-vosnak a páciensének az EKG jelének évek alatti változásának vizsgálatában. Az EKG jel szívciklusonkénti feldarabolását, újra mintavételezését és átlagolását többféle módon is elvégeztem, hogy megtaláljam azt a módszert, amely kevésbé torzítja az átlagolt EKG jelet.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.