Fizkai modellezés és irányítás Playstation Move vezérlőhöz

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kővári Bence András
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A játékok iránti egyre fokozódó érdeklődésnek köszönhetően egyre több és több játékszoftver kerül a boltok polcaira, melyek célja, hogy egyre lenyűgözőbb technológiákon keresztül nyerjék el a felhasználók érdeklődését. Ebből is következik, hogy a játékfejlesztő cégeknek rengeteg idejébe és pénzébe kerül, hogy egy minőségi terméket állítsanak elő, amely képes kielégíteni a felhasználók által támasztott magas elvárásokat.

A PlayStation Move a mozgásérzékelős kontrollerének köszönhetően növeli a játékélményt, hiszen a játékos a mozgásával tudja irányítani a játékbeli karaktereket, így válik ő is a játék részévé.

A szakdolgozatom elkészítése során megismerkedtem a játékfejlesztéshez szükséges alapismeretekkel és technikákkal, melyek egy olyan játék elkészítéséhez szükségesek, melyben nagy szerepe van a valós világbeli fizika modellezésének. Külön kihívást jelentett, hogy a vezérlést a PlayStation Move kontrollerével kellett megvalósítanunk, hiszen az eszköz újdonsága miatt kevés információ érhető el róla. További nehézséget okozott, hogy nem egy kész játékmotort használtunk a program elkészítéséhez, hanem sajátot alkottunk, amely rendkívül sok kutatást és utána olvasást igényelt.

Két félév alatt készítettük el a játékot, melynek célja, hogy a virtuális világban lévő, a valóságban PlayStation Move kontrollerrel irányított kardot mozgatva védjük meg a főhősünket az ellenségek lövedékeitől, melyet úgy tehetünk meg, hogy a kardot megfelelő pozícióba mozgatva kivédjük az ellenségek támadásait.

Az én feladatom a projektben a játékmotor irányításáért és valósághű fizikai szimulációjáért felelős részének elkészítése, valamint ezen rendszer megalkotása után annak tartalommal való feltöltése (mint például terep elkészítése, a játékban szereplő entitások közötti interakciók kezelése) volt.

Véleményem szerint idővel egyre több, és kifinomultabb alkalmazás születik majd PlayStation Move platformra, melyek teljes mértékben kihasználják annak lehetőségeit. Remélem, munkámmal segítséget nyújtok azok számára, akik szintén ezzel a területtel szeretnének elkezdeni foglalkozni.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.