Flash EEPROM Emuláció élettartam vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Iváncsy Szabolcs
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Minden modern autóipari terméknek szüksége van egy speciális adattárolóra, aminek a tartalma leállítás után is elérhető. Ezeket nem felejtő memóriáknak nevezik, és például diagnosztikai adatokat és felhasználó által megadott paramétereket tárolnak. A flash típusú memóriákat gyakran használják erre a célra, de ennek a memóriafajtának van néhány hátránya: csak nagy blokkokban törölhető, és korlátos az élettartama, tehát véges törlési ciklust visel el. Az első probléma egy EEPROM emuláció nevű szoftver algoritmussal megoldható, a másodikat viszont figyelembe kell venni a tervezés során, mivel az adatvesztés nem megengedhető az autóipari termékeknél. A törlési ciklusok száma a kiírt adatok mennyiségétől függ, ezért fontos ennek a mennyiségnek az előzetes becslése.

A szakdolgozatom keretében megvizsgálom egy autós inverter vezérlő egység flash memóriájába írt adatok mennyiségét. A tesztelt vezérlő szoftvere, így a memória kezelése is AUTOSAR alapú.

Az első részben bemutatom az AUTOSAR és az EEPROM emuláció alapjait, aztán az adatok kezeléséért felelős AUTOSAR Memory Stacket.

A második rész 3 alrészre osztható. Az első műszerautomatizálásról szól. Itt bemutatom az alkalmazást, amit egy tápegység távoli vezérlésére írtam. A második alrész a CAN kommunikáció kezeléséről szól CAPL nyelvben. Itt bemutatom először a CAPL nyelvet, aztán hogy hogyan módosítottam egy CAPL szkriptet a CAN kommunikáció manipulálására. A harmadik alrész a valósidejű mérésről szól, XCP protokollon keresztül. Először magáról a protokollról írok, aztán az A2L nevű adatleíró nyelvről. A szakasz végén megmutatom, hogy hogyan mértem a flash törlés számlálóját XCP-n keresztül A2L-t használva.

A harmadik rész témája a nem felejtő adattárolás konkrét megvalósítása. Először bemutatom a nem felejtő blokkok konfigurációját, utána pedig elemzem a memória tartalmát. Ezen információk alapján felállítok egy becslést a memóriahasználatra, aztán tesztfuttatással igazolom ennek eredményét.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.