FlexRay-Ethernet Gateway

OData támogatás
Konzulens:
Naszály Gábor
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Az utóbbi néhány évtizedben az autók intelligens rendszerekké váltak. Ez azoknak a mikroszámítógép alapú eszköznek köszönhető, melyek támogatást nyújtanak minden területen, a motorvezérléstől kezdve egész a multimédiás alkalmazásokig. A komplexitás növekedése magával hozta a számítási és adattovábbítási sebesség növelése iránti igényt is. Az egyes eseményekre való valós idejű reakció is általános követelménnyé vált. A CAN és LIN hálózatok sok évig elegendőnek bizonyultak ezen igények kielégítésére, de mára teljesítőképességük határához értek. Ez ösztönözte a vezető autóipari vállalatokat egy konzorcium létrehozására, mely megalkotta a FlexRay szabványt. Ez a kommunikációs protokoll megoldást kínál számos felmerült problémára.

A FlexRay protokoll analizátorok illetve a hozzájuk tartozó szoftver eszközök meglehetősen költségesek. Ezzel szemben, az Ethernet alapú eszközök, elterjedtségüknél fogva olcsók. Ez volt a fő ösztönző momentum egy alacsony költségű átjáró (gateway) eszköz kifejlesztésére a két hálózat összekötésére. A diplomaterv részletesen kifejti egy működő FlexRay – Ethernet gateway hardver tervezését, valamint a főbb funkcionalitásokat támogató firmware fejlesztését.

Az első néhány fejezet a CAN, LIN valamint a FlexRay hálózatok főbb jellemzőit tárgyalja. A következő részben a részletes specifikáció valamint a vázlatos, logikai hardverterv található. Ezt követi a mikrokontroller architektúra valamint a fontosabb modulok és alkatrészek megválasztása. Ilyen például a tápellátást biztosító áramkör, valamint a busz meghajtó áramkör. Ezek után a diplomaterv áttekintést nyújt a kapcsolási rajzról valamint az azt megvalósító nyomtatott áramköri tervről.

Az ezt követő részek a firmware architektúrával foglalkoznak. Leírják az egyes funkciókat megvalósító szoftver rétegeket, valamint a FlexRay és Ethernet modulok kezeléséhez felhasznált függvénykönyvtárakat és drivereket. Ez után a gateway funkció megvalósításának tárgyalása következik. Az utolsó fejezet tartalmazza az összefoglalást, valamint az elkészült eszköz esetleges jövőbeni alkalmazási lehetőségeit.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.