Flexibilitás a villamosenergia-piacon

OData támogatás
Konzulens:
Sőrés Péter Márk
Villamos Energetika Tanszék

A flexibilitás vagy rugalmasság a jövő villamosenergia-rendszerében kulcsszerepet fog játszani. Leegyszerűsítve arról szól, hogy hogyan és mikor fogyasztunk, illetve termelünk. Bár a flexibilitás értelmezhető műszaki, gazdasági és jogi szempontból is, jelen dolgozatban elsősorban, mint teljesítmény-frekvencia szabályozás lett vizsgálva. Tradicionálisan ezt a flexibilitást a termelői oldalon biztosítják, azonban számos új megoldást fejlesztenek, melyek segíthetik a villamosenergia-rendszer átállását környezeti szempontból kedvezőbb technológiákra, eközben az ellátásbiztonságot alacsonyabb költséggel valósítják meg.

Jelen munka az elején áttekintést ad a villamosenergia-rendszer, -piac és -reguláció működéséről, mely egyben be is vezeti az olvasót a flexibilitás vizsgálatához szükséges fogalmakba. Ezek közül kiemelten fontos az implementálandó ENTSO-E network code-ok, valamint az EU tárgyalás alatt álló negyedik energiacsomagja. A magyar villamosenergia-rendszer nagy meredekségű teljesítményváltozásai mellett a primer, szekunder és tercier szabályozások és szabályozási tartalékpiacok lettek elemezve, beleértve ebbe a kiegyenlítő energia elszámolását is. A dolgozat keretében egy algoritmus is kifejlesztésre került, mely a szabályozási piacok elemzését segíti, alkalmazásával összekapcsolhatók az egyes piacokon a szereplők az ajánlatokkal, meghatározhatóvá válnak a lekötések termékekként minden egyes órára.

A dolgozat végén globálisan előforduló energetikai trendek és nemzetközi példák bemutatásával az opciós ügyletek közgazdaságtani bevezetője után a hazai környezetben lett megvizsgálva új termékek bevezetése a rendszerszintű tartalékok piacán. Összességében megállapítható, hogy a jövő villamosenergia-rendszerében a flexibilitási igény még nagyobb lesz.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.