Flottakövető- és logisztika webszolgáltatás

OData támogatás
Konzulens:
Paróczi Zsombor
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A szállítmányozás iparága rohamos ütemben fejlődik, legyen szó vízi-, légi-, vagy földön történő szállításról. A kiélezett piaci versenyben a cégeknek folyamatos technológiai fejlesztésekre és újítások bevezetésére van szükség, ahhoz, hogy gazdasági előnyt tudjanak szerezni, vagy épp megtartani azt.

Így – mint, ahogy a legtöbb iparágban – a szállítmányozás területére is betört az informatika és számos különböző szoftver segítségével képesek biztosítani a folyamatos magas színvonalú szolgáltatás lebonyolítását. Ezek közé tartozik a flottakövetés is, amely elengedhetetlen a rövid- és hosszútávú tervezés, a gazdaságos és biztonságos üzemeltetés szempontjából.

Flottakövető rendszer segítségével a cég flottájába tartozó összes jármű nyomon követhetővé válik, valós idejű adatszolgáltatás biztosítása mellett, amelyből jármű-, sofőr-, útvonal- és rakományinformációhoz jut a felhasználó. Akadály lehet azonban, hogy a különböző járművek különböző nyomkövető berendezésekkel rendelkeznek, amelyek adminisztrálása legtöbb esetben annak saját rendszerében történik, így megnehezítve az egységes flottamenedzsmentet.

Diplomamunkámban erre a problémára vázolok megoldási lehetőséget, bemutatom az általam tervezett és megvalósított rendszert. Az elkészített webszolgáltatás képes különböző GPS szolgáltatók adatait feldolgozni, majd egy egységes felületen a járművek kezelését lehetővé tenni, függetlenül az azokban lévő rendszerektől. Ismertetem a webes szolgáltatás szerveroldali felépítését, a GPS szolgáltatóval megvalósított kommunikációt, majd bemutatom a felhasználó számára kialakított adminisztrációs felületet. Végül pedig egy alkalmazásprogramozási interfész megvalósítására teszek javaslatot, amely nagyban megkönnyítené hasonló rendszerek létrehozását.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.