Flottanyilvántartó alkalmazás kiterjesztése mobil eszközökre az SAP HCP SDK for iOS segítségével

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Martinek Péter
Elektronikai Technológia Tanszék

Felgyorsult világunkban egyre inkább célunk a technika fejlődésének nagyfokú kihasználása és a segítségével történő optimalizálása a mindennapi teendőinknek. A munka világában nemcsak a feladatkörünkre kell sokszor koncentrálni, hanem egyéb, időszakos vagy alkalmi, többnyire adminisztratív kötelezettségekre is. Ilyenkor beszélhetünk például egy home office-ban eltöltött munkanap naplózásáról, egy kérvény leadásáról, vagy – ahogy esetemben történik – a céges autónk rendszeres kilométerállásának dokumentálásáról.

Dolgozatom készítése során feltérképeztem a jelenleg is használt webszolgáltatást, annak fizikai és logikai felépítését. Megismerkedtem alaposabban az Eclipse fejlesztőkörnyezettel, valamint a Java nyelvvel is. Ezek után további betekintést nyertem a REST API-k világába, majd ezen ismeretek segítségével én magam is készítettem egyet, amelyben kezdetben három, majd négy metódust implementálok.

A továbbiakban a kutatás és ismerkedés az iOS világában folytatódott, ahol először a már meglévő, valamint a készülőben lévő két SDK-knak a komponenseit és felhasználásuk módjait igyekeztem minél jobban átlátni. Emellett természetesen szükség volt az új Swift nyelv elsajátítására is, valamint megismertem egy új fejlesztőkörnyezetet is, az Xcode-ot.

Mielőtt belekezdtem volna az alkalmazás készítésébe, igyekeztem felzárkózni olyan alapvető dolgokból, mint az iOS applikációk egyszerűségre tervezése, a funkcionalitások kellő szétdarabolása, ugyanakkor átláthatósága. A vázlat elkészülte után pedig igyekeztem gyakorlatba ültetni a terveket a legelterjedtebben használt MVC paradigma szerint. Az implementációnak lényeges része az elkészült REST API metódusainak hívása, valamint a biztonság. Utánajártam néhány, mobilalkalmazásokban használt hitelesítő eljárásoknak, valamint megoldásokat kerestem a megcélzott, tanúsítványokkal való hitelesítésre, amely esetemben sajnos nem volt megvalósítható, ezért más módon kellett eljárnom.

Az implementálást követően teszteltem is az elkészült alkalmazást, éppen ezért megismerkedtem a unit és UI tesztelésekkel is. Az új ismereteket felhasználva készítettem én is néhány unit tesztet, valamint egy automatizált UI tesztet is, amelyek eredményeiről a dolgozat végén számolok be részletesebben.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.