Flottaoptimalizálási feladat támogatása

OData támogatás
Konzulens:
Gönczy László
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Az alábbi diplomamunka célja egy korábban általam megtervezett és implementált flottaoptimalizálási megoldáshoz felhasználó-specifikus támogató funkcionalitások tervezése és fejlesztése, egy többplatformos integrált rendszer keretében. A feladat részét képezi a flottaoptimalizálás problémakörének általános bemutatása, a résztvevő rendszerek tulajdonságainak, képességeinek, illetve integrációs lehetőségeinek feltérképezése.

A megoldás egy olyan általános cég működését hivatott segíteni, amelynek egyik fő tevékenysége egy teherautó-flotta útvonalának megtervezése egy földrajzi hálózat pontjai között, különféle áruk kiszállítása céljából, költséghatékonyságra optimalizálva.

Az általam implementált rendszer két felhasználótípus tevékenységét hivatott támogatni: a sofőr felhasználót, aki a flottaoptimalizálásban részt vevő járművet vezeti, illetve diszpécser (avagy forgalomirányító) felhasználót, aki a flotta útvonalának tervezését, irányítását, elemzését végzi a vállalat székhelyén belül.

A diszpécser felhasználó képes lesz a cég vállalatirányítási rendszerében nyilvántartott adatok alapján történő hatékony és gyors útvonaltervezésre, míg a sofőr felhasználó az ütemezési adatokat felhasználva, mobil eszközének segítségével képes lesz többek között útvonaltervének lekérésére, grafikus megjelenítésére, az elvégzett kiszállításainak lejelentésére, saját útvonalának saját helyzetétől és az elvégzett kiszállításoktól függő újratervezésére, illetve váratlan probléma felmerülésekor munkakihagyásának jelzésére.

Fontos megemlíteni, hogy az általam implementált rendszer nagymértékben testreszabható, további funkcionalitásokkal egyszerűen bővíthető, köszönhetően a rendszerkomponensek kialakításának és az integráció módjának.

További fontos szempont, hogy a megoldás használata nem korlátozódik csupán a teherautós flottatervezésre, hiszen bármely olyan rendszer használhatja azt, amely erőforrásokat használ valamilyen fizikai dolog szállítására egy földrajzi hálózat pontjai között. Mivel megváltozott körülmények esetén az optimalizálás bármikor gyorsan újrafuttatható, mindig aktuális tervadatokat lehet a felhasználók elé tárni, így a megoldás használható akár kisebb valós idejű rendszerekben is.

Az általam implementált integrált rendszer alkalmas arra, hogy nagymértékben támogassa a korábban, általam fejlesztett flottaoptimalizáló rendszer leendő felhasználóit. A sofőr, illetve diszpécser felhasználók széleskörű funkcionalitást kaptak, amely hatékonyabbá teszi mindennapi munkájukat, így ezáltal vállalatukat agilisabbá teszi, azaz megteremti a piaci igények kielégítéséhez a gyorsabb reagálás képességét.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.