FlowVisor integrálása egy nyílt forráskódú hálózatmenedzsment rendszerhez

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Sonkoly Balázs
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Az OpenFlow ajánlás egy olyan lehetőséget biztosít a kutatók számára, amivel megkönnyíthetjük az innovatív ötletek és új hálózati protokollok tesztelését. Az OpenFlow felépítése rengeteg előnnyel rendelkezik, ami új eszközök és módszerek kifejlesztését segíti elő. Egy ilyen hálózati komponens a FlowVisor, ami képes OpenFlow alapú hálózatokat virtualizálni, részhálózatokra darabolni és azokat szeparáltan kezelni. Viszont a FlowVisor még teljesen új megvalósítás a hálózat-virtualizáció terén, ezért kevés segédeszköz áll a kutatók rendelkezésére a komponens konfigurálásához és felügyeletéhez. Erre a problémára kerestem egy megoldást a szakdolgozatomban.

A feladatom a FlowVisor konfigurációjának és menedzselésének a megkönnyítése azáltal, hogy hozzáintegrálom egy nyílt forráskódú hálózatmenedzselő rendszerhez. Ezzel a megoldással egy grafikus felületen jelenítjük meg a konfigurációs paramétereket, így gyorsan képet kaphatunk a rendszer aktuális állapotáról. Ezzel a megoldással a FlowVisor konfigurálását és a statisztikák lekérdezését is fel tudjuk gyorsítani.

A feladatom megoldásának első lépéseként megkerestem a célnak megfelelő hálózatmenedzsment rendszert. A választásom az OpenNMS-re esett, mivel sokoldalú és lehetőséget biztosít a bővítésre. Következő lépésként megkerestem egy megfelelő kapcsolódási pontot a két rendszer között. Az adatok cseréjére az XML-RPC választottam, mivel ez már implementálva van a FlowVisor oldalán. Az OpenNMS oldalán megterveztem a kommunikációért felelő osztályt, amiben az Apache XML-RPC implementációját használtam fel. A háttérlogikához terveztem JSP nyelven egy grafikus felületet is, ami a felhasználó és a Java osztályom közötti interakciókért felelős. A tervezet megvalósítása utáni utolsó lépésként teszteltem a kész rendszert. Az implementációt szoftver alapú hálózaton (SDN) és OpenFlow képes switch-ekből álló hálózaton is leteszteltem. Ezek a teszteredmények egyértelműen bizonyították, hogy a FlowVisor konfigurációját meglehetősen gyorsabban el tudjuk végezni a grafikus felület segítségével, és ehhez nem szükséges terminálban futtatható eszközökkel bajlódnunk.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.