Fluoreszcens jelölésű bioaffinitási assay-k vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Berényi Szilvia
Szervetlen és Analitikai Kémia Tanszék

Az átlagéletkor kitolódásával és az ezzel együtt járó krónikus betegségek megemelkedésével az egészségügyi rendszer egyre komolyabb kihívásokkal kerül szembe. Az ellátandó páciensek száma folyamatosan növekszik, így olyan diagnosztikai eszközökre van szükség, amelyeket könnyű használni, költséghatékonyak és gyors eredményt szolgáltatnak. Ilyenek a betegágy melletti, úgynevezett Point-of-Care (PoC) eszközök, melyeket Lab-on-a-Chip (LoC) technológiával fejlesztenek. [1]

A LoC technológia integrálja a laboratóriumi nagyműszerek vizsgálófolyamatát egy kisméretű chipre miniatűrizálva. A módszer nagy előnye többek között abban rejlik, hogy kis mennyiségű mintát igényel, az esetleges előkészítő, szeparációs és analitikai lépések is az eszközön történnek, így az eredmény gyorsan elérhetővé válik. Az ilyen módszeren alapuló vizsgálatok detektációs érzékenységének növelésére különböző jelölőanyagok állnak rendelkezése.

A dolgozat egy olyan projekt részét képezi, melynek célja mikrofluidikai alapú, LoC technológiájú, kvantitatív diagnosztikai eszköz fejlesztése. A tervezett szenzorban a releváns biomarkerek detektálása szintetikus receptorok és fluoreszcens nanorészecskék segítségével valósul majd meg. A tanulmány célja, az optimális tulajdonságú részecskék megválasztása és a kimutatáshoz használt bioaffinitási assay jellemzése szisztematikus vizsgálatok elvégzésével.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.