Főelosztó hálózati transzformátorok diagnosztikai vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Németh Bálint
Villamos Energetika Tanszék

A nagyfeszültségű transzformátorok a villamos energiarendszer nélkülözhetetlen berendezései, melyek üzembiztonsága nagymértékben befolyásolja az egész rendszer üzembiztonságát.

A nagyfeszültségű transzformátorok diagnosztikai vizsgálatainak célja, olyan vizsgálatsorozatok végrehajtása - üzemzavarok illetve meghibásodások megelőzésére, vagy legalább azok számának csökkentése érdekében - amik minimalizálják az üzemeltetési költségeket.

Szakdolgozatom első részében a diagnosztikai vizsgálatok főbb módszereit tekintettem át.

Ezt követően az ELMŰ-ÉMÁSZ Hálózati Szolgáltató Kft.-től kapott transzformátorok diagnosztikai vizsgálati eredményei alapján bemutattam, hogy a különféle állapotellenőrzési módszerek segítségével, hogyan tudunk átfogó képet kapni a készülékek - szigetelési, villamos és mechanikai - állapotáról. Továbbá megvizsgáltam, hogy a különféle diagnosztikai eljárások segítségével, milyen jellegű hibák mutathatók ki a transzformátorok szigetelési és egyéb szerkezeti részeiben.

A vizsgálati eredményekből kimutatható, hogy az egyes állapotellenőrzési módszerek a berendezések különböző szerkezeti részeinek állapotáról adnak felvilágosítást, ezért a készülékek általános állapotának felmérése érdekében érdemes többféle diagnosztikai vizsgálati módszert alkalmazni.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.