Fogyasztói befolyásolás lehetőségeinek vizsgálata különös tekintettel az ipari fogyasztókra

OData támogatás
Konzulens:
Polgári Beáta
Villamos Energetika Tanszék

A villamosenergia-rendszer komoly változások előtt áll a közeljövőben. A decentralizáltan termelő megújuló energiaforrások, valamint az energiatárolási lehetőségek folyamatosan fejlődnek. Ezzel párhuzamosan terjed az okos hálózat, okos mérőket és egyéb okos megoldásokkal ellátott eszközöket szerelnek fel. Ezek a berendezések lehetővé teszik a kétirányú kommunikációt, – akár valós időben, de mindenképp napi szinten – és így nagymértékben megnövekszik a kommunikáció a rendszer fogyasztói és az engedélyesek között.

A módosuló szerepek új megoldásokhoz vezethetnek. Az első villamosenergia-hálózatok kiépítése óta az erőműveket szabályozzák a fogyasztók igényének megfelelően. A dolgozatomban arra keresem a választ, hogy hogyan lehetséges a fogyasztókat bevonni a szabályozásba, milyen pénzügyi ösztönzőkkel lehet az ő fogyasztásukat befolyásolni. A különböző típusokat nemcsak összehasonlítom, hanem számba veszem az olyan feltörekvő technológiákat is, mint az az elektromos járműveket, illetve azok töltését.

Fontos kihangsúlyozni, hogy a fogyasztói befolyásolással az ellátásbiztonság fokozható, az energiahatékonyság növelhető, ezáltal pedig a költségek csökkenthetők. Az ipari nagyvállalatok sokkal nagyobb mennyiségű energiával kereskednek, így a villamosenergia-piacon is külön kezelendők. Mivel a magyarországi villamosenergia-fogyasztás több mint felét ők adják, ezért jogos a feltételezés, hogy a fogyasztói befolyásolás hatása várhatóan ebben a fogyasztói szegmensben lesz nagyobb.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.