Földelési rendszerek számítása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ladányi József
Villamos Energetika Tanszék

A villamosenergia korunk egyik legalapvetőbb energiahordozója. A villamos áramot előállító, elosztó és felhasználó létesítményeknek számos követelménynek kell megfelelniük, hogy az áramütés elleni védelem, az emberi élet és a berendezések biztonsága garantálva legyen.

Szakdolgozatomban ezekkel a követelményekkel foglalkozok. Kitérek az ide vonatkozó szabványokra, ezen belül is a dokumentumok utóbbi években történő változásaira. Bemutatom azt a szemléletváltást mely a földelési rendszerek tervezési eljárását érinti.

Foglalkozom továbbá olyan szimulációs szoftverekkel, melyek manapság a mérnöki gyakorlatban nélkülözhetetlenek. Egy valós alállomás földelőhálójára és egy távvezeték oszlopra végzek elemzést, melynek segítségével ismertetem a zárlat esetén kialakuló potenciáleloszlást, valamint az érintési- és lépésfeszültségeket. A két szoftver által adott eredményeket összehasonlítom és értékelem. Mindezt megelőzi a szoftverek bemutatása, valamint a feszültségekre vonatkozó határértékek definiálása, melyekkel garantálható a biztonságos működés.

A feladat elvégzéséhez szükséges szabványokat, valamint az XGSLab elektromágneses szimulációs programot az Egyetem bocsátotta rendelkezésemre.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.