Földfelszíni egyfrekvenciás műsorszóró hálózatok modellezése

OData támogatás
Konzulens:
Szombathy Csaba Zoltán
Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék

Napjainkban a szabad frekvenciák egyre nagyobb értéket képviselnek az egyre szaporodó, különféle jellegű szolgálatok növekvő sávszélesség-igényei miatt. Ennek érdekében egyre hatékonyabb eljárásokat kell alkalmazni a frekvenciagazdálkodás területén. Erre a digitális műsorszórásban a mai tudásunk szerint csak azok egyfrekvenciás hálózatban való üzemeltethetősége ad jó megoldást, mely megvalósítására a korszerű OFDM-rendszerek adnak lehetőséget.

A dolgozatban a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósággal (NMHH) együttműködve létrehoztuk a budapesti 610 MHz-es földfelszíni műsorszóró rendszer (DVB-T) ellátási terveit kültéri hordozható vétel esetére, melyeket gyakorlati ellenőrző mérésekkel hasonlítottunk össze, figyelembe véve az egyfrekvenciás hálózatokról alkotott korábbi elméleti megfontolásokat.

A munka eredményeként kijelenthetjük, hogy az egyfrekvenciás hálózat a legtöbb tulajdonságában alulmúlta az előzetes várakozásokat a hatékonyságával kapcsolatban. Sem elméleti szinten, sem tervezéskor nem veszik figyelembe a fázisviszonyokat, pedig reflexiókkal erősen terhelt környezetben és több adó esetén ezek hatása nagyon jelentőssé válik.

A dolgozatban kitérünk a tervezés során használt modellek és a mérési eredmények összehasonlítására, és a jobb minőségű vétel érdekében javaslatokat fogalmazunk meg az egyfrekvenciás hálózatok üzemeltetésével kapcsolatban.

Az egyfrekvenciás hálózatokkal – mindezen hibái ellenére is – foglalkoznunk kell, ugyanis egy nagy előnye van a többfrekvenciás hálózattal szemben, ez pedig a spektrumhatékonyság, ami mára a spektrum szűkössége és végessége miatt a legfontosabb szemponttá vált a hálózattervezésben.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.