Földzárlati hibahely behatárolási módszerek középfeszültségű kompenzált hálózatokon

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Raisz Dávid Márk
Villamos Energetika Tanszék

A középfeszültségű elosztó hálózat kompenzált csillagponttal üzemel, amely sok előnnyel jár. Az egyik legfontosabb, miszerint egyfázisú földzárlat (1FN) során a hibás üzem elméletileg fenntartható néhány óráig, köszönhetően annak, hogy a zárlati áramok alacsony értékűek. Ebből kifolyólag a fogyasztók ellátottsága zavartalan maradhat, amennyiben az érintési feszültség alacsony értékű.

A Petersen tekerccsel történő kompenzálásnak azonban hátránya, hogy az 1FN zárlat helyének behatárolása rendkívül bonyolult feladat.

A diploma első részében a kompenzált csillagpont kezelés, valamint a napjainkban Magyarországon használt hibahely behatárolási módok rövid áttekintése olvasható. Ez a rész az üzemirányítók által használt próbakapcsolások, valamint Tungiloc kéziműszeres bejárás problémáival foglalkozik.

Ezt követően a hibás vonal kiválasztására, és a hibahely behatárolására az irodalomban közölt új módszerek összefoglalására kerül sor. A továbbiakban két metódus számítógépes szimulációkkal történő tesztelése, és az eredmények összefoglalása található meg.

A BME VET kollégái által kifejlesztett új földzárlati hibahely meghatározó (FZHM) működésének áttekintésére is kitérek. A berendezés néhány éve két magyarországi alállomásban tesztüzemben működik. Bemutatásra kerül az eddig rendelkezésre álló mérési eredmények kiértékelése.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.