Fóliasátor adatgyűjtő és vezérlő egység tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Orosz György
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Napjainkban a különféle okos eszközök elterjedésével a beágyazott eszközök világa is az interneten keresztüli információcsere irányába konvergál. A beágyazott digitális eszközök feldolgozási teljesítményének exponenciális növekedésével és ezzel párhuzamosan azok fogyasztásának csökkenésével mára nagyon széles tárháza elérhető az internetre csatlakozás lehetőségeinek.

A kiszolgálás oldaláról pedig a modern felhőszolgáltatások biztosítanak egyre nagyobb teret az internetes technológiák hatékony kihasználásához. Ezek miatt a chip-to-cloud megoldások felhasználásával új dimenzió nyílik az adatfeldolgozás területén.

A diplomatervemben kitűzött cél egy általános célú ultramoduláris eszközcsalád beágyazott szoftverének megtervezése és implementálása volt, ami képes támogatást nyújtani egy fóliasátor modernizálásához. Emellett az általam fejlesztett rendszer illesztését kellett megterveznem a fóliasátorban található eszközökhöz.

A feladatom megkezdésekor az eszközcsalád hardverét készen kaptam mindenféle szoftvertámogatás nélkül. A diplomatervem során az eszközök hardverközeli szoftverrétegétől eljutottam egy jól definiált interfésszel rendelkező eszközmodellig, amin keresztül az eszközök megbízhatóan vezérelhetők és lekérdezhetők.

A kitűzött feladatokat sikerült megvalósítanom. Az általam fejlesztett szoftverkörnyezet túlmutat az üvegház számára szükséges feladatokon, egy általános célú szabványos interfésszel rendelkező eszközcsalád született.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.