Foltsugárzó antennasor tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Cseh Tamás
Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék

A szakdolgozatom témájáúl 2.44~GHz sávközépi frekvenciájú ISM (Industrial, Scientific and Medical) sávban használható négy elemű foltsugárzó antennasor tervezését választottam. A választott feladat célja egy egyenlő táplálású és egy nem egyenletes táplálású antennasor megtervezése, megépítése, bemérése és a mérések alapján azok összehasonlítása.

A szakdolgozatban ismertetem a téma elméleti hátterét, kezdve az antennák és antennasorok tulajdonságaival majd a mikrosztrip tápvonalak és teljesítményosztók tulajdonságaival. Utána bemutatom a foltsugárzó antennasorok tervezésének lépéseit és szimulációját egyenlő és nem egyenlő osztású Wilkinson-hibriddel megvalósítva a "CST Microwave Studio" három dimenziós térszimulátor szoftver segítségével.

A megtervezett antennasorokat vasalásos technikával elkészítettem és megmértem mindkét antennasor bemeneti reflexióját, horizontális illetve vertikális síkú iránydiagramját valamint a nyereségüket.

Végül a "Matlab" szoftver segítségével ábrázolom a mérések eredményeit és összehasonlítom a mért és szimulált eredményeket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.