Folyadékszimulációt használó festő alkalmazás készítése Android környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Umenhoffer Tamás
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A szakdolgozatom témája egy folyadékszimuláción alapuló alkalmazás tervezése és fejlesztése Android platformon. A folyadékszerű anyagok mozgásának valósághű szimulációja nagyon sok számítást igényel, de ha pontos mozgást szeretnénk elérni, az eredeti mozgásegyenlettel érdemes dolgozni. A folyadékszerűen mozgó jelenségek köre viszonylag tág, ilyen természetesen a folyadék, de a felhők, füstszerű gázok, és még a tűz is ide sorolható. A valós idejű grafikában már több módszer is létezik a folyadékszimuláció megvalósítására megfelelő sebességgel, ezért ezek a jelenségek fizikailag helyesen jelenhetnek meg akár játékszoftverekben is. A rács alapú megközelítés egy kedvelt módszer, mert nagyon jól párhuzamosítható, és így a modernebb videókártyák processzorain hatékonyan implementálható. Éppen ezért lett az általános célú grafikus programozás egyik alappéldája.

A szakdolgozat során ezzel, a rács alapú szimulációval ismerkedtem meg, és egy interaktív festő alkalmazás megvalósításához használtam fel. Az alkalmazás célja a szórakoztatás, hogy fizikai szimuláció segítségével érdekes képeket lehessen alkotni. Célplatformnak az Android nevű mobil operációs rendszert választottam, melynek beviteli eszközei (érintőképernyő, szenzorok), és kényelmes használhatósága teljes mértékben megfelelő egy ilyen, szórakoztató alkalmazásnak. A mobil eszközök fejlődésével lehetőség nyílt a mobil grafikus processzorok általános célú programozására, mely a jövőben fontos fejlesztési iránynak tűnik.

Dolgozatomban ismertetem a folyadékok mozgását leíró egyenleteket, valamint rács alapú megoldásának alapjait, és az Android nyújtotta általános célú grafikus programozás lehetőségeit az OpenGL ES segítségével. A szórakoztató alkalmazás megszületéséhez a szimulációt interaktív funkciókkal kellett kiegészítenem, mellyel izgalmas, érdekes, és látványos képeket lehet készíteni. Ezekhez pedig megfelelő grafikus interfészt kellett létrehoznom, melynek a sok funkciót könnyen kezelhetővé kellett tennie.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.