Folyamatirányítási modell megvalósítása SIMATIC BATCH alkalmazásával COMOS technológiai tervek alapján

OData támogatás
Konzulens:
Oláh István
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A COMOS tervező rendszer egy moduláris felépítésű, adatbázis alapú szoftver. Alapötlete, hogy egy folyamatirányítási rendszer összes terve (gépészeti, elektromos, automatizálási satöbbi) egy adatbázisban legyen, mely kiváló alapja lehet egy hatékony tervezési munkának, és a manapság egyre fontosabb egész életcikluson át tartó támogatásnak.

A Siemens legújabb elosztott folyamatirányító rendszere a SIMATIC PCS7, mely alkalmas a mai legnagyobb automatizálási feladatok megoldására is. Ideális alapja egy költséghatékony, gazdaságos folyamatautomatizálási rendszer megvalósításának.

Dolgozatom célja mindkét rendszer bemutatása egy folyamatirányítási modell megtervezésén keresztül. Törekednem kell egy integrált megoldás létrehozására, melyen keresztül szemléltethetők a rendszerek erősségei, az azokban rejlő lehetőségek.

Dolgozatom első felében ismertetem a COMOS alapjait, felépítését, és a tervezés koncepcióját. Ezután részletesebben foglalkozok a FEED és a P&ID modulokkal.

A folyamatmodell működésének leírása után elkészítem a FEED majd a P&ID terveket. Az integrált megoldás érdekében létrehozok néhány új funkciót szkriptek segítségével.

A P&ID modul adatai alapján legenerálom a PCS7 projektet, majd elvégzem a további szükséges konfigurációkat. A feladat része egy WinCC folyamat vizualizáció, valamint receptkezelés megvalósítása a SIMATIC Batch-el.

Dolgozatom végén összegzem az elért eredményeket, és továbbfejlesztési lehetőségeket keresek.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.