Folyamatirányító rendszer tervezése Stirling motoros mini erőmű üzemeltetéséhez

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Hamar János Krisztián
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjainkban egyre elterjedtebbek a hulladékhőt hasznosító Striling motoros rendszerek, melyek segítségével villamos energia állítható elő olyan energia felhasználásával, mely másképpen kárba veszne. Az ilyen rendszerek felügyelete, vezérlése és automatizálása egyre fontosabb feladat, hisz ezzel biztosítható a minél hatékonyabb működés.

A projekt során elkészült egy programozható logikai vezérlőt (PLC-t) tartalmazó iránytó és megfigyelő egység, illetve a rajta futó szoftver. A rendszer feladata a Stirling motorra jellemző folyamat vizsgálata, az üzemhez szükséges részegységek felügyelete és a felhasználó tájékoztatása. A rendszert használó személy az elkészült szoftver felületén keresztül egyedien paraméterezheti a folyamatot, mely így több hasonló Stirling motoros rendszer irányítására és megfigyelésére is beállítható.

A dolgozat betekintést nyújt a Stirling motorok történelmébe, felépítésébe és működési elvébe. A Szakdolgozathoz kapcsolódó projekt által az olvasó megismerkedhet egy összetett Stirling motoros rendszerrel, illetve a folyamat megfigyeléséhez és az üzem fenntartásához szükséges szenzor és vezérlő elektronika összeállításával.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.