Folyamatirányító rendszer virtuális üzembe helyezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Csubák Tibor
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Az ipari folyamatirányító rendszerek fejlesztése, a termelés javításának érdekében fontos feladat, viszont egy üzemben levő gyár esetén a fejlesztés megvalósítása nehézkes, profitkieséssel jár, valamint veszélyes lehet. A felsorolt problémák azonban kiküszöbölhetőek a virtuális üzembe helyezéssel. Jelentős időt takaríthatunk meg a tervezési, fejlesztési, beüzemelési, valamint tesztelési folyamatok párhuzamosíthatóságával, illetve minimálisra csökkenthető a tesztelési fázisban a munkát végző emberek, és a használt eszközök sérülésveszélye.

A Siemens a virtuális üzembe helyezés megvalósításához mind hardver, mind pedig szoftver eszközöket biztosít. A SIMBA hardverrel emulálható a terepi eszközök működése valós időben, míg a SIMIT szoftverrel egy adott vezérléshez szimuláció készíthető, ezzel felépíthető akár egy egész gyár virtuális modellje. A SIMIT mellett alternatív megoldásként alkalmazható szimulációs szoftver a Process Simulator, ezt a programot is tanulmányoztam, valamint fel is használtam a projektben.

Diplomamunkám gyakorlati feladata során egy működő folyamatirányító rendszerhez tartozó tesztkörnyezetet terveztem, ezt el is készítettem, valamint a rendszer virtuális üzembe helyezését valósítottam meg szimulációs szoftver felhasználásával.

A szimulálandó folyamatirányító projekt multistation kialakítású, valamint ezen kívül a szimulációhoz kapcsolódó állomások is a tesztkörnyezet részei, tehát több számítógép állomásból épül fel a rendszer, amelyek közül némelyik virtuális kialakítású. Felhasználásuk miatt megvizsgáltam a virtuális számítógépek elméletét, valamint kialakításuk lehetőségeit.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.