Folyamatirányító rendszerek üzemeltetését támogató IT rendszer tervezése és kialakítása nagy vállalati környezetben .NET keretrendszerben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Varjasi István
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A gyógyszer- és élelmiszeripar a fogyasztók egészségének védelme érdekében kiemelkedően szigorú minőségbiztosítási követelményeket támaszt. Ezek a követelmények alapvetően befolyásolják a termelési, vizsgálati és tárolási folyamatokat támogató ipari informatikai rendszerek életciklusát. Az ipari informatikai rendszerek életciklusának – szerencsés esetben – leghosszabb fázisa a működési fázis, amely során folyamatosan biztosítani kell a tervezés, fejlesztés, beüzemelés és tesztelés során elért megbízhatósági szint fenntartását és a zavartalan üzemeltetést. Az üzemeltetési fázis feladatai alapvetően a karbantartás és szerviz menedzsment, a nyilvántartási és konfigurációs adat menedzsment, a változáskezelés, az incidenskezelés, az üzletmenet folytonosságának biztosítása, illetve a rendszeres felülvizsgálat. Nagyvállalati környezetben általában üzemelnek olyan IT rendszerek, amelyek többé-kevésbé támogatják a felsorolt funkciók egyikét-másikát. Jellemzően azonban nincsen olyan egységes rendszer, amely az egyes önálló rendszerek információira támaszkodva biztosítaná a teljes üzemeltetési feladatkör támogatását.

A diplomamunkám során egy olyan rendszert fejlesztettem, amely az üzemeltetési fázis incidenskezelés feladatát látja el. Az alkalmazás lehetőséget ad a gyár dolgozóinak számára incidensek bejelentésére. A bejelentett incidenseket ezután a rendszer adminisztrátorai kategorizálják, prioritást rendelnek hozzá, majd a megoldás menetét a dolgozók figyelemmel tudják kísérni. A bejelentett incidensek visszatekinthetők, és statisztikai adatok is készíthetőek róluk.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.