Folyamatszervező alkalmazás mobil számhordozás támogatásához

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kósa Zsuzsanna Mária
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Magyarországon az előfizetők saját igényeik szerint választhatják ki, hogy melyik mobilszolgáltató felel meg nekik a legjobban. Minden mobilszolgáltatónál elérhető a számhordozás, ezért az előfizetőknek lehetőségük van hordozni a telefonszámukat egyik szolgáltatótól a másik felé.

2012.09.30. dátummal hatályba lépett az NMHH (Nemzetközi Média - és Hírközlési Hatóság) számhordozási rendelete (Egynapos számhordozás néven), amely miatt szükségessé vált az új rendszer meglévő számhordozási folyamatainak átalakítása, amely a hordozás háttérfolyamatait is érintette. Ez a rendelet a számhordozáshoz tartozó átfutási idők rövidítését megcélozva szabályozza a folyamatokat, leegyszerűsíti az ügyintézést, így az ügyfél rövidebb idő alatt, egységes eljárásban tudja megvalósítani a számhordozást. Ezáltal egyszerűsödik az adminisztrációs munka, és a tévedés lehetősége is csökken, amely az ügyfél elégedettségi szintjét növeli.

A bevezetésre került új rendszer (Tibco iProcess) célja, hogy egy áttekinthető munkafolyamat (workflow) alapú megoldást valósítson meg a számhordozás folyamataira.

Szakdolgozatomban ismertetem a számhordozás alapjait, főbb fogalmait, kifejtem az Egynapos számhordozás törvényi változásait. Bemutatom a Business Process Management (BPM) szoftver főbb jellemzőit, amelyben a már meglévő folyamatokat módosítom a törvényi változásoknak megfelelően. Ismertetem a Tibco iProcess működését, a számhordozási folyamatok logikáját. A módosítások megvalósítását követően elengedhetetlen a megváltozott folyamatok tesztelése, hogy a lehető legtöbb hibalehetőség kizárásra kerüljön, melyet szintén bemutatok a szakdolgozatomban.

Így a munkám célja egy számhordozást támogató rendszer változásainak modellezése Business Process Management szoftver segítségével, amely a törvényi változásokon és az ebből adódó folyamatok módosításán alapszik.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.