Folyékony hulladékok tartályparki kezelése PLC-s vezérléssel

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Takács Gábor
Elektronikus Eszközök Tanszéke

A dolgozat egy vegyipari vállalatnál keletkező folyékony hulladékok automatizált kezelésének tervezésével, fejlesztésével és kivitelezésével foglalkozik.

A dolgozat első fejezetében a modernkori ipari irányítórendszerek bemutatása történik. A bemutatás során a két legelterjedtebb rendszerrel foglalkozok, a PLC-vel és a DCS-sel. Röviden betekintést kapunk a két rendszer felépítésébe és sajátosságaiba. Az ismertetés során az olvasó képet kaphat arról, hogy egy új feladat tervezése esetén milyen lépéseket érdemes végigjárni ahhoz, hogy kiválaszthassuk a számunkra leginkább megfelelő vezérlő eszközt.

A második fejezetben kifejtésre kerül a tervezési és kivitelezési fázisa a munkának. Ez a felhasznált eszközök bemutatásával indul, fontos megemlíteni, hogy ezen eszközök egy része használatban volt a fejlesztés előtt is, emiatt ez sokban befolyásolta a további eszközök választási lehetőségeit. Ezt a tartályok és a rendszer felépítésének bemutatása követi, külön tárgyalva a MODBUS TCP kapcsolat kivitelezését. A fejezetet végezetül a tartályok funkcióinak bemutatása zárja.

Ezt követően a beüzememelés bemutatása történik. A beüzemelés során a kész programot konfigurálni kell, majd feltölteni a PLC-re. Ezután a Remote IO egységek konfigurálása következik. A konfigurációkat a validációs tesztek követik. Ez azt jelenti, hogy az felhasznált műszert és eszközt alávetjük két vizsgálatnak. Elsőnek, hogy megfelelnek-e a gyártók specifikációinak, másodsorban hogy a tervezett működésnek. A validációs eljárások mellett a SCADA-rendszerrel való kommunikációt is tesztelni kell, hogy a megjelenítés összhangban legyen a programmal.

Végezetül a fejlesztési lehetőségekről esik szó, amely mind a további automatizálási, mind hardver illetve szoftver fejlesztési lehetőségeit magában foglalja.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.