Folytonos integrációt támogató webalkalmazás készítése GWT segítségével

OData támogatás
Konzulens:
Bartalis István Mátyás
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Napjaink nagyvállalati környezetében egyre több helyen alkalmazzák az Agilis módszertant. Emellett egyre jelentősebb szerepet kap a résztvevők együttműködése, mind a megrendelő és a fejlesztő között, mind a fejlesztői csapaton belül. A fejlesztés során gyakori hibaforrás az integráció hiánya, azaz a módosítások együttműködésének az ellenőrzése.

A folytonos integráció (Continuous Integration – CI) segíti a fejlesztői csapat munkáját azzal, hogy folyamatosan és automatikusan elvégzi a készülő szoftver kódrészleteinek integrációját. Így az esetleges hibák időben kiderülnek, amikor még a javítás költsége közel minimális. A CI különböző eszközöket alkalmaz a fejlesztés alatt álló forráskód tesztelésére, ellenőrzésére. Nem nyújt összefoglaló nézetet a projekt állapotáról, mely még inkább gyorsítaná a hiba detekciót, a fejlesztést.

Munkám során megismerkedtem az Agilis módszertan alapelveivel és a folytonos integráció alapjaival, alkalmazott eszközeivel. A CI különböző eszközei által nyújtott adatok felhasználásával készítettem egy homogén nézetet nyújtó web alkalmazást, mert a webes felületű szoftverek napjainak nagy népszerűségnek örvendenek. A web alkalmazást Google Web Toolkit (GWT) / Java felhasználásával oldottam meg. Mivel eddigi tanulmányaim során nem foglalkoztam a GWT-vel, ezért feladataim közé tartozott az eszköz megismerése.

A szükséges ismeretek elsajátítása után elkészítettem a homogén nézetet biztosító GWT alapú web alkalmazást, melynek a „Java Lávalámpa” nevet adtam. Az alkalmazás sikeres működéséhez SQLite adatbázist és Apache Tomcat szervert használtam, így ezekkel az eszközökkel is megismerkedhettem.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.