Forensics szoftver fejlesztése menedzselt környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Dávid Zoltán
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A számítógépes hálózatok használatának növekedésével együtt nő annak esélye, hogy ezeket a rendszereket bűncselekmények során is felhasználják. A digitális kriminalisztika a kriminalisztika egyik ága, amely magában foglalja a digitális eszközökön tárolt adatok vizsgálatát és gyakran helyreállítását is. Ezek a vizsgálatok leggyakrabban számítógépes bűnözéssel kapcsolatos ügyekhez köthetőek, de előfordul, hogy ipari kémkedéshez, vagy akár gyilkossági ügyekhez szolgáltatnak bizonyítékot. A terület az elmúlt 10-15 évben indult gyors fejlődésnek, köszönhetően az Internet és a vele kapcsolatos bűnesetek elterjedésének.

A dolgozat a digitális kriminalisztika egyik fontos részterületével, a webböngészők által hagyott elektronikus bizonyítékok felderítésével foglalkozik. Elemezni kell, hogy egy számítógép felhasználói milyen weboldalakat látogattak meg a böngészőjükkel, milyen fájlokat töltöttek le, milyen űrlapokat töltöttek ki. Kritikus bizonyítékok lehetnek a gyanúsított böngészési előzményei között, beleértve a meglátogatott webhelyeket, keresési kifejezéseket vagy webes e-mail rendszerekben küldött leveleket.

Dolgozatomban részletesen bemutatom, hogy mit és hogyan tárolnak a legelterjedtebb böngészők; az Internet Explorer, a Mozilla Firefox és a Google Chrome. Ehhez gyakran a tárolásra használt fájlok analízisére, vagy a böngészők forráskódjának vizsgálatára volt szükség. A kapcsolódó fejezet minden fellelhető forrásnál alaposabban és átfogóbban tárgyalja a területet, így referenciaként szolgálhat a digitális kriminalisztikával foglalkozó szakembereknek.

A dolgozat elkészítéséhez megvizsgáltam a legismertebb alkalmazásokat, melyek képesek a böngészők előzményeit tároló fájlok beolvasására és feldolgozására. Elemeztem erősségeiket és gyengeségeiket, és a kapott eredmények alapján egy olyan alkalmazást terveztem, mely ötvözi a legelőnyösebb tulajdonságaikat a saját elképzeléseimmel.

A szakdolgozat keretén belül elkészült az alkalmazás egy stabil verziója, mely jó alapot jelent a későbbi fejlesztésekhez. A keretalkalmazás mellett három plugin készült el, a három legnépszerűbb böngészőnek megfelelően. A fejlesztés során felhasználtam a Managed Extensibility Framework keretrendszert, melynek segítségével egyszerűen megvalósíthattam az alkalmazás bővíthetőségét.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.