Forgácsolási paraméterek optimalizálása intelligens módszerekkel

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Horváth Gábor
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A forgácsolás az elmúlt évtizedben jelentős fejlődésen ment keresztül. A fémipari szerszámgépek gyártói a piaci igényeknek eleget téve évről évre, folyamatosan növelték termékeik integráltsági fokát. Ha egy alkatrész gyártásához korábban több, különböző megmunkálógépre volt szükség, az mára akár egyetlen szerszámgépen elvégezhető feladattá vált. Az új gépészeti és mechatronikai megoldásokon túl a gépek informatikai képességei is bővültek. Előtérbe került a megmunkálás számítógépen történő teljes tervezése és szimulációja, valamint a forgácsolás folyamatának felügyelete különféle szenzorok segítségével. A szerszámgépek „tudásának” bővülésével a megmunkálásra fordított idő csökkent a minőség javulása mellett.

A mellékidőket a műveleti elemek egyetlen szerszámgépen történő elvégzése után már nem lehetett számottevően tovább csökkenteni, így ismét a figyelem középpontjába került a forgácsolás főidejének optimalizálása. Ennek legkézenfekvőbb módja a forgácsolás paramétereinek szisztematikus módosítása a szerszám éltartamának növelése, a megmunkálás minőségének és gazdaságosságának megőrzése mellett. Az optimális forgácsolási paraméterek használata nem új keletű cél, gyakorlatilag egyidős magával a forgácsolással. Ez idő alatt több megközelítés mentén is születtek megoldási javaslatok, melyek ipari körülmények között hol jól, hol kevésbé bizonyultak alkalmazhatónak.

A dolgozatban egy új, a korábbiaktól eltérő alapokon nyugvó, intelligens módszereket is alkalmazó döntéstámogató rendszer megvalósítása kerül ismertetésre. A rendszer váltólapkás keményfém szerszámmal megmunkált acél munkadarabok méretének időbeli változásán keresztül kísérli meg azonosítani az egyes megmunkálási szuboptimumokat. A felismert szuboptimumok függvényében a rendszer javaslatot tesz a forgácsolási paraméterek módosítására, valamint becslést készít a szerszám pillanatnyilag várható éltartamára.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.