Forgalmi manőver felismerés valószínűségi modellel

OData támogatás
Konzulens:
Krébesz Tamás István
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Napjainkban egyre nagyobb szerepet kapnak az autóiparban a különböző vezetést segítő technológiák, mind a kényelmi mind a biztonsági funkciók tekintetében. Ezen rendszerek fontos része a forgalmi szituációk felismerése valamint elemzése. Többek között az, hogy a forgalom résztvevői milyen forgalmi manővereket hajtanak végre, illetve mit szándékoznak végrehajtani.

A szituáció-elemzés során felhasznált adatok bizonytalan ismereten alapulnak, ezért sok esetben a szituáció meghatározása során nem tehetünk biztos állításokat. Ilyenkor az egyes manővereket valószínűségi modell alapján kezeljük.

A szakdolgozatomban a szükséges elméleti tudás elsajátítása után, kidolgoztam a forgalomban résztvevő további járművek sávváltásának felismerését, illetve ennek előrejelzését. MATLAB környezetben végeztem el a gépjármű radar- és kamerarendszere által szolgáltatott adatok előfeldolgozását, és megalkotott modellbe való beillesztését. Az kiértékeléshez nélkülözhetetlen tesztelés is itt zajlott.

Az elkészített funkció alapot szolgáltathat a tömeggyártásba kerülő autók szoftveréhez, ami képes információkat biztosítani magasabb szoftverrétegeknek.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.