Forgalmi mátrix számítása és megjelenítése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Varga Pál
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A nagysebességű hálózatok üzemeltetéséhez mára elengedhetetlenné vált a komplex forgalmi viszonyok átlátását segítő forgalmi mátrixok megjelenítése.

Egy nagysebességű hálózat üzemeltetése a feladat összetettségéből kifolyólag szinte sohasem problémamentes. Ha pedig egy gerinchálózatról beszélünk, akkor egy adott probléma felhasználók ezreit, vagy akár millióit is érintheti. Egy ilyen eset cégek hírnevét rombolhatja, vagy akár komoly bevételkiesést okozhat függetlenül attól, hogy üzemeltetői, vagy felhasználói oldalról vagyunk a szenvedő alanyok. Éppen ezért fontos tehát az, hogy ezen hálózatok üzemeltetői minél jobb eszközkészlettel rendelkezzenek, erőteljesen csökkentve ezzel a problémák fennállásának idejét. Egy ilyen hatékony, rugalmas, jól használható segédeszköz az egy adott hálózat aktuális forgalmi viszonyait tükröző forgalmi mátrix. Sajnos mivel ennek előállítása sokszor eléggé erőforrás-igényes, a hálózati operátorok fegyvertárának ritkán használt eszköze.

Ezen forgalmi mátrixot számító- és megjelenítő rendszernek a megtervezése és megvalósítása diplomamunkám központi célkitűzése. A mindezekhez szükséges alapvető, hálózatmonitorozási ismeretek és eszközök - mint rendelkezésre álló építőelemek - összefoglalása alkotja diplomatervem első szakaszát.

A forgalmi mátrix számításához első lépésként rendelkeznünk kell forgalmi adatokkal a hálózatból. A nagysebességű, gerinchálózati rendszerekhez kapcsolódó, és azokkal lépést tartani képes monitorozó komponensek megvalósítására csak egy célhardveren alapuló mérőrendszer alkalmas. Hozzáférhetősége miatt kézenfekvő választás volt a BME TMIT tanszékének részvételével futó SCALOPES projekt termékének, a SCALOPES C-boardnak a felhasználása. Ezen mérőrendszer kimenete képezi az én forgalmi mátrix számító- és megjelenítő rendszerem bemenetét.

Forgalmi mátrix megjelenítésére alkalmas vizualizációs technikákkal már többen foglalkoztak. Néhány eddigi áttekintése után bemutatom a saját megoldásomat, mely az eddigi megoldások közül gerinchálózati operátor-centrikusságával tűnik ki az egyéb típusú hálózatok, főként biztonsági, behatolás védelmi megoldásaira fókuszáló megoldásai közül.

A már létező adatgyűjtési, illetve az általam létrehozott adatfeldolgozási és megjelenítési eszközöket kombinálva megvalósítottam egy olyan rendszert, amely képes a hálózat üzemeltetői számára hasznos információval szolgálni, jelen esetben például kezelhető módon meg tudja jeleníteni egy adott hálózat rész (pl. egy adott felhasználó) külső és belső (VPN), párhuzamosan jelenlévő, időben is változó forgalmazási jellemzőit. Ez egyben célkitűzés is volt a létrejövő rendszer specifikációját, illetve használhatóságát illetően.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.