Forgalmi mérési adatbázis építése és elemzése Android platformon

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Molnár Sándor
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Összefoglaló

Manapság már rengeteg olyan feladat megoldható okos telefonról, ami elvégzése korábban csak számítógépről volt elképzelhető. A telefon viszont szinte mindig kéznél van, mert még egy laptopnál is jobban hordozható. Valószínűleg ez a két legfőbb ok arra, hogy a mobil operációs rendszerek, melyek között az Android a legnépszerűbb, egyre nagyobb szerepet kapnak az internetes forgalom lebonyolításában is.

Az első fejezetben részletesen is tárgyalom az okostelefonok térhódítását, különös figyelmet fordítva a manapság legelterjedtebb rendszerre, az Androidra.

Ez motivált arra, hogy mérésekkel vizsgáljam a telefonok internet forgalmát, annak érdekében, hogy azokból statisztikát készítsek, majd a kapott eredményekből következtetéseket vonhassak le. A mérések menetét a második fejezetben mutatom be.

A célom az volt, hogy az elemzést egy Androidra írt programmal valósítsam meg, hogy ezáltal is jobban megismerhessem ezt a mobil platformot. A harmadik fejezetben az alkalmazás fejlesztésének menetét mutatom be, azon belül is elsősorban azokat az eszközöket, amelyeket ennek során használtam. Arra törekedtem, hogy a harmadik fejezet általános legyen, és átfogó képet adjon egy Androidra írt program fejlesztéséről, hogy ezáltal bárkinek hasznára váljon, aki meg szeretne ismerkedni az Android programozással, vagy csak rendszerezni szeretné tudását.

Miután ily módon ismertettem a környezetet, melyben fejlesztettem, bemutatom az elkészült alkalmazást a negyedik fejezetben, végül pedig elemzem a kapott eredményeket, és az esetleges továbbfejlesztési lehetőségeket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.