Forgalmi profiladatok gyűjtése és elemzése mobil-alkalmazások QoE mércéinek javításához

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Varga Pál
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

2017-re az Internet a mindennapok szerves részévé vált, ezen belül a mobil eszközökön forgalmazott adatok mennyisége is szignifikánsan nőtt az elmúlt években. Ebben a dolgozatban a Tinder nevű mobilalkalmazás elemzéséről írok.

Az alkalmazások forgalmi elemzésére operátori és felhasználói szemszögből is szükség van. Egyrészt, hogy visszajelzéseket készíthessünk a fejlesztők felé, másrészt a forgalom mintázatából a felhasználó online viselkedését térképezhetjük fel, és ezt figyelembe véve jobb hálózati erőforrás-elosztással nyújthatunk jobb szolgáltatást. Minden alkalmazás különböző funkciója rendelkezik egy képpel, hogy egy adott interakció hogyan néz ki az online térben. Ha ezt látjuk (és a hálózati kommunikációban adott szerverrel kommunikál valaki), akkor azt is tudhatjuk, hogy egy felhasználó éppen mit csinál (böngészik, videókat néz stb.).

Az alkalmazás profilozásával lehetőség nyílik nem csak az analízisre, de a jobbá tételre, fejlesztésre is. Ez lehet alkalmazáson belül is (például bizonyos információt ne titkosítsunk, hogy gyorsabb legyen a működés), illetve a használat során a hálózatban menő forgalom QoE mércéinek javítására (nem optimális útvonal a szerver és kliens között).

Az elmúlt évben készült egy paraméterezhető hálózati szoftver, amivel a Tinder által is használt domain-nevekből, illetve titkosított adatok esetén a TLS kézfogás paramétereiből, az átviteli sebességből állít fel egy szintet a felhasználó viselkedésére vonatkozóan.

Egyszerű felhasználóként a késleltetés, valamint a sávszélesség befolyásolja egy adott alkalmazásról szerzett élményeinket. A profil felállítása után lehetőség nyílik teljesítménymutatók meghatározására, majd az SDN hálózatok fejlesztésére.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.