Forgalom osztályozó algoritmusok összehasonlítását végző keretrendszer

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Molnár Sándor
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Összefoglaló

A forgalomosztályozás fő célja, hogy képet adjon a hálózat üzemeltetőjének arról, milyen alkalmazások forgalma halad át eszközein. Az egyes forgalomtípusok arányának, időbeli eloszlásának, különféle paramétereinek ismerete számos hálózatokkal kapcsolatos tevékenységben nyújthat segítséget, például hálózattervezés, kapacitásbecslés vagy díjszabás kialakítása során. Az algoritmusok teljesség és pontosság szempontjából történő összehasonlítása több szempontból is bonyolult feladat. A diplomamunkámban egy olyan keretrendszert mutatok be, ami az ezzel járó problémák megoldását hivatott elősegíteni.

Részletesen ismertetek egy aggregált forgalmat emuláló alkalmazást, egy forgalomosztályozókat összehasonlító környezetet, valamint egy ezekhez kapcsolódó weboldalt. A keretrendszer az Ericsson Magyarország Kft. vel zajló hallgatói együttműködés keretein belül valósult meg.

Az aggregált forgalmat emuláló alkalmazás korábban rögzített, valós hálózati forgalmakat tartalmazó minták manipulációjára, kombinálására képes. A program elsődleges célja, hogy valós forgalmi minták módosításával és megtöbbszörözésével olyan összegzett forgalmat emuláljon, ami valósághű, de emellett több felhasználó tevékenységének jellemzőit hordozza magán, így kellően nagy sávszélességű is. Megyesi Péter és Szőke Tamás munkájának köszönhetően rendelkezésre áll egy felhasználói viselkedést emuláló rendszer, amely az aggregátor egyik fontos bemenetét, a valós forgalmi mintákat szolgáltatja. Dolgozatomban 1 Gbps sebességű hálózaton készült mérésekkel alátámasztva szemléltetem az általam implementált megoldás teljesítményét.

Ezután egy forgalomosztályozókat összehasonlító környezettel foglalkozom. Ennek célja, hogy az algoritmusokat futtassa és kimenetüket összevethető formátumra hozza. A rendszer jelenleg öt forgalomosztályozóval működik, amik közül ki kell emelni a Captoolt, az Ericsson belső fejlesztésű alkalmazását, aminek bevonásához egy speciális alrendszer implementációját is megvalósítottam. A környezet az eredmények hiteles validációjáról egy referencia jelölő alkalmazás révén gondoskodik.

Dolgozatom legutolsó részében a Linux operációs rendszeren üzemelő keretrendszer hardveres szoftveres felépítését ismertetem. Ezután bemutatok egy weboldalt, ami a teljes rendszer vezérlését, az általa szolgáltatott eredmények bemutatását és kiértékelését valósítja meg. A weblap számos funkcióval rendelkezik, az algoritmusok osztályozási eredményeit többféleképpen is szemlélteti.

Munkámat ezen weboldal továbbfejlesztési lehetőségeivel és a kapott eredmények összegzésével zárom. Összességében elmondható, hogy a létrehozott megoldások több fronton segítik elő a forgalomosztályozó algoritmusok összehasonlítását illetve kiértékelését.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.