Forgalom utáni utólagos engedmény megadását támogató modul fejlesztése SAP környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szikora Béla
Elektronikai Technológia Tanszék

Összefoglaló

A szakdolgozat témája egy olyan SAP modul fejlesztése, amely egy gyógyszeripari cégnél a forgalom utáni utólagos engedmények kezelését támogatja. A modul létrehozásához előzetesen az SAP R/3 rendszer SD (Sales and Distribution) moduljának adatmodelljét és az abban használt adatszerkezeteket tanulmányoztam, különös tekintettel a partnereket, a cikkeket és a kimenő számlákat nyilvántartó táblák szerkezetének megismerésére. Ezt követően az adott gyógyszercégnél megvalósított adatmodellt térképeztem fel.

A kifejlesztett modul képes a cég partnerei számára forgalom utáni utólagos engedmény megadására a számla teljes összegére vetítve, vagy cikkelemes szinten, amennyiben a partner forgalma a referencia időszakhoz képest nagyobb mértékben nőtt, mint maga a piac.

A modul két fő részből áll:

1. Partner-, cikkcsoport illetve engedménykategóriák karbantartása:

- partnercsoportok/cikkcsoportok karbantartása: A rendszerben a felhasználó által definiált lekérdezési csoportok létrehozására, módosítására és törlésére van lehetőség.

- engedménykategóriák karbantartása: Itt sávok megadásával, az adott piaci növekmény feletti növekedéshez adni kívánt kedvezmény mértéke definiálható. (Pl. a piaci növekedést 0 – 5%-kal meghaladó növekedéshez 5%, 5 – 10%-kal meghaladó növekedéshez 10%, a 10%-ot meghaladó növekedéshez 15% kedvezmény jár.)

2. Engedménykalkuláció; paraméterek megadása:

- az időszakok beállításánál léteznek a modulban előre definiált korábbi – már lezárt – negyedévek, melyeket egy lenyíló listából lehet kiválasztani. A felhasználó így könnyen, és gyorsan választhat az elmúlt két év lezárt negyedévei közül. A lista felsorolásszerűen tartalmazza 2009. harmadik negyedévig visszamenőleg (pl. 2011 Q3, 2011 Q2… stb.) a lezárt negyedéveket. Az előre definiált negyedévek mellett a felhasználónak lehetősége van tetszőleges időszak kijelölésére is, amikor is egy feljövő naptárból választhatja ki mind a vizsgálni kívánt, mind a referencia időszak kezdő és záró dátumát.

- a piaci növekedés egy kézzel megadható százalékos érték, mely érték vonatkozhat a mennyiségi vagy értékbeli forgalomra.

- partner/cikk: A felhasználó az alábbiak közül választhat: egyedi partner/cikk; előre definiált partnercsoport/cikkcsoport, a felhasználó által létrehozott lekérdezési partnercsoport/cikkcsoport vagy összes partner/cikk. A csoportos elemzésnél is egyedi partnervizsgálat/cikkvizsgálat folyik.

- teljes számla: A számla végösszegére is lekérdezhető az engedmény mértéke.

- cikkelemes bontás: Lehetőség van cikkelemes lekérdezésre is vagy értékben, vagy mennyiségben.

A kalkuláció:

A beállított paraméterek megadása után a rendszer kilistázza az összes olyan partnert, akinek engedmény adható. Engedmény azoknak a partnereknek adható, akiknek a vizsgált időszakban generált forgalma a referencia időszakhoz képest meghaladja a paraméterként megadott piaci növekedés mértékét. A generált forgalom teljes számlás kalkuláció esetén a vizsgált időszakban kibocsátott összes számla értékének az összege, míg cikk vagy cikkcsoportos kalkuláció esetén a vizsgált időszakban kibocsátott számlákon szereplő paraméterként definiált cikkek mennyiségének vagy értékének az összege.

A partner kiválasztásával megjelenik az elszámoló levél, amely a vizsgált időszak számláit a beállított paramétereknek megfelelően vagy összesítve, vagy cikkelemes bontásban tartalmazza az adható kedvezmény értékével együtt. Az így létrehozott elszámoló levél kiexportálható illetve kinyomtatható.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.