Forgalomemulátor tervezése és fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Molnár Sándor
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Az Internet egyre nagyobb térhódításával egyre gyorsabb és gyorsabb hálózati eszközöket kell tervezni. Az ilyen nagysebességű eszközök - mint routerek, tűzfalak, mobil átjárok, stb. - tesztelése nehéz feladat. Az internet szolgáltatók ritkán vállalják fel a valós idejű tesztek kockázatát és a rögzített forgalmi adatok terjesztése - elsősorban a felhasználói anonimitás miatt - szintén korlátolt.

Ennek a problémának a megoldására készítettünk egy keretrendszert az Ericsson Hungary Kft. és a BME TMIT Nagysebességű Hálózatok Laboratóriuma együttműködésével. A rendszer tipikus felhasználói viselkedések emulálásával képes hálózati forgalmat rögzíteni, majd ezen rögzített adatok alapján nagysebességű forgalmat előállítani. A tipikus felhasználói viselkedések azonosítása speciális karakterláncok segítségével történik, mely utal az adott felhasználó által használt alkalmazások típusára. A keretrendszer képes valós forgalmi méréseket kiértékelni és az eredmények alapján definiálni tipikus viselkedéseket. Ennek során a keretrendszer egy általam implementált algoritmust használ, mely képes pontozni két karakterlánc közötti hasonlóságot.

A dolgozatban bemutatásra kerül az általunk tervezett forgalom emuláló keretrendszer általános felépítése illetve az egyes részegységeinek működése. Ezen felül bemutatásra kerül az általam fejlesztett webes felület, melynek segítségével nyomon lehet követni a keretrendszer működését. A dolgozatban részletes bemutatásra kerül a karakterlánc pontozó algoritmus, melynek megfelelő működését egy mesterséges adatbázison keresztül állítottam be.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.