Forgalomgenerátor Cat-M1 hozzáférésű IoT rendszerekehez

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Varga Pál
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A felgyorsult technikai fejlődés korában élünk. Ez a fejlődési tendencia fokozottan jellemző az informatikára. Az egyre növekvő okoseszközök száma indokolja, hogy a hálózati szektor is kövesse ezt a fejlődési ütemet. Néhány év múlva valószínűleg nem lesz olyan elektronikai eszközünk, aminél nincs lehetőség kapcsolódni valami féle módon az internetre. Ezen állítások egyaránt értendők a mindennapi életben, az iparban vagy épp a mezőgazdaságban működő eszközökre. A növekvő hálózati igények kielégítése céljából újabb és újabb hálózati technológiákat fejlesztenek ki. A legnagyobb potenciált az IoT (Internet of Things, Dolgok internete) technológiák jelentik. Ezért is kell nagy hangsúlyt fektetni az IoT megoldások folyamatos vizsgálatára.

Szakdolgozatomban éppen ezért tűztem ki célul egy forgalomgenerátor létrehozását, amivel különféle hozzáférési technológiák teljesítménye és stabilitása vizsgálható. Mivel a legújabb, még nagyon kevés helyen elérhető, valamint meglehetősen keveset tárgyalt IoT-s hálózati technológia a Cat-M1, ezért főként ezt tárgyalom dolgozatomban.

Diplomamunkám elején bemutatom a kiválasztott Cat-M1 technológia főbb riválisait, hogy átláthatóbb legyen az IoT terület LPWA (Low Power Wide Area) típusú hálózat piaci kínálata. Emellett szükségét láttam ismertetni, hogy milyen környezet szükséges egy forgalomgenerátor megvalósításához, és milyen funkciókkal érdemes felruházni azt.

A továbbiakban szeretném ismertetni a dolgozatban specifikált forgalomgenerátor felépítését, működését és kezelését, valamint az általa végezhető vizsgálatok sokszínűségét. Majd éles hálózati kísérleteken keresztül bemutatom viselkedését. Mindezek után a tesztesetek során szerzett információkból, tapasztalati eredményekből becslést adok a Cat-M1 hálózat teljesítményére, stabilitására.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.