Forgalomminták autómatikus generálása Android platformon

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Molnár Sándor
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Az Internet rohamosan bővülő és fejlődő hálózat, melynek fenntartásához rengeteg eszköz, routerek, átjárók, tűzfalak kellenek. Ezen eszközök fejlesztéséhez, teszteléséhez, méretezéséhez forgalmi mintákra van szükségünk. A szimulált, nem valódi minták nem minden esetben megfelelőek, mert nem tükrözik a valós behatásokat, a csomagok nem mennek ténylegesen végig a hálózaton. A szolgáltatók nem adhatnak ki valós idejű teszteket a felhasználói anonimitás, és jogi kérdések miatt. Ezért van szükség olyan programokra, amik automatizáltan generálnak valós hálózati forgalmat.

A számítógépek mellet ma már széleskörben elterjedtek a mobil internet eléréssel rendelkező eszközök, mint okostelefonok, táblagépek, stb. Egyre szélesebb körben elterjedt platform az Android, ezért ezen platformra készítettem el az emulátort.

Az emulátor képes előre definiált felhasználói szcenáriókat automatizáltan futtatni, és eközben a hálózati forgalmat rögzíteni. A felhasználói szcenáriók, tipikus viselkedések azonosítása speciális karakterláncok segítségével történik.

A dolgozatban bemutatásra kerül az Android platform alapvető működése és az általam tervezett emulátor felépítése és működése. Ezen felül egy választott minta elemzése, és összehasonlítás az asztali számítógépen emulált mintával.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.