Forgalomszimulációs algoritmusok

OData támogatás
Konzulens:
Rajacsics Tamás
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A mindennapokban városainkban egyre nagyobb problémát okoznak a dugók, valamint az utak túlterheltsége. Ennek a problémának az áthidalásával foglalkozik a közlekedésmérnökök egy csoportja, a téma neve pedig forgalomirányítás. Ahhoz, hogy megfelelő módon lehessen javítani ezeknek az utaknak a helyzetén, szimulációs szoftverekre van szükség. Ezek a szoftverek viszont keresett termékek. A piaci részesedésük megőrzése érdekében viszont ezen rendszerek tulajdonosai nem teszik publikussá működésüket, hátráltatva ezzel a tudományág fejlődését.

A diplomamunkámban megvizsgáltam a tudományos köztudatban jelen lévő megoldásokat, és részletesen bemutattam őket. A levont tapasztalatok alapján készítettem egy saját modellt, amely alkalmas arra, hogy megfelelő módon leírjon városi forgalomban előforduló szituációkat, valamint felhasználható legyen forgalomirányítási rendszerek tesztelésére, illetve beágyazva predikciós célokra. A terv nyitott, így a kutató közösség számára elérhető.

Létrehoztam egy szoftvert a modell alapján. Ezt az alkalmazást használtam a modell tesztelésére, valamint további finomítására. Prezentációs célokat is szolgál a megoldás, grafikus felületet készítettem hozzá, amely felülnézetből jeleníti meg a hálózatot.

Végül összegyűjtöttem azokat a lehetőségeket, amelyekkel ki lehet egészíteni az eszközt. Kitekintést adva, hogy milyen irányba fejleszthető tovább a rendszer.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.