Forma-1-es alkalmazás fejlesztése Windows Phone platformra

OData támogatás
Konzulens:
Fekete Krisztián
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Összefoglaló

Az okostelefonok az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek világszerte. Napról napra egyre inkább a hétköznapjaink részévé válnak.

Az okostelefonok piacán 4 ismertebb platform van jelen, ezek az Android, az iOS, a RIM által fejlesztett Blackberry OS, valamint a Windows Phone. Ez utóbbi nevezhető a legújabbnak, de népszerűsége és elérhető alkalmazásainak száma dinamikusan növekszik. A platform népszerűségét mi sem bizonyítja jobban mint a több mint 100 000 elérhető alkalmazás a telefonos piactéren.

Szakdolgozatom célja az volt, hogy ezt az új platformot megismerjem, bemutassam. A dokumentum első felében a platformot mutatom be, valamint azon technológiákat (XAML, WCF, Entity Framework, MSSQL Server használata), architektúrális (MVVM) és tervezési mintákat (Commanding, Binding), amiket a fejlesztés során felhasználtam.

Tény, hogy Forma-1-es alkalmazásból nincs túl sok, és azok minőségével is problémák vannak. Így az elsődleges feladatom az volt, hogy a platform megismerésén túl, egy olyan programot készítsek, mely ezt a hiányt pótolja. Ennek legfontosabb szolgáltatása a szabadezés / időmérő / verseny eredményeinek valós idejű közvetítése. Ennek a megvalósításához az internet-en elérhetőn, nyilvános .NET-es API-t használtam fel, és egyes részeit feldolgozva Windows Phone platformra portoltam. A program képes továbbá az általam írt WCF szolgáltatáson keresztül hozzáférni MSSQL Server-en (adatbázisban) tárolt adatokhoz, valamint megjeleníti azokat XAML leíró nyelv segítségével miközben az architektúrális mintát betartom. Következő adatokat jeleníti meg a program: az aktuális Forma-1-es szezon állását a pilótákról, a csapatokról, valamint adatokat a következő futamról, pályákról, pilótákról, csapatokról. Az adatokat nem csak, hogy megjeleníti, hanem WCF szolgáltatáson keresztül frissíti az adatbázisban.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.