Forma-1-es live timing szolgáltatás fejlesztése Windows Phone 7 platformra

OData támogatás
Konzulens:
Fekete Krisztián
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A Forma-1 eseményeit világszerte milliók követik figyelemmel versenyhétvégéről-versenyhétvégére. A technikai vívmányoknak köszönhetően az edzések, versenyek televízión való megtekintése mellett az eredmények okostelefonokon is valós időben nyomonkövethetőek. A pályán történő eseményekről (időeredmények, versenyzőállapotok) a Live Timing szolgáltatás azonnal értesíti a kliensalkalmazásokat. Ilyen kliensalkalmazások a feltörekvő Windows Phone kivételével a legtöbb okostelefon platformra már elkészültek.

Szakdolgozatom célja egy olyan live timing szolgáltatás fejlesztése, ami egy szimulációs környezet által generált adatokat közvetít Windows Phone kliensalkalmazások felé.

A dolgozat elején egyeztettem a Live Timing szolgáltatás és a Windows Phone platform sajátosságait. Ennek alapján határoztam úgy, hogy a két komponens közötti hálózati kommunikációt közvetlenül socket-ek közötti adatfolyammal kell megvalósítani.

A szimulációs környezet implementálása a Forma-1-es szabályok vizsgálata alapján meghatározott szabályrendszer szerint történt. A szimulált adatokból előállított üzenetobjektumok JSON formátumba sorosítva haladnak keresztül a hálózaton. A kliensalkalmazás az üzenettípusok ismeretében ezeket visszaalakítja és frissíti a megjelenítő felületet.

A kliensalkalmazás további funkciói a versenynaptár információival szolgálnak.

A szimulációs alkalmazás és a Windows Phone kliens közös adatbázist használ a statikus adatok kinyerésére (események, versenyzők, stb.), ennek gondos megtervezése is a feladat alapvető része volt. Az alkalmazások WCF szolgáltatásokon keresztül érik el az adatbázist.

A fejlesztések összességében sikeresnek mondhatóak, a megvalósított rendszer alkalmas a kitűzött célok végrehajtására.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.