Forráskód zár menedzsment

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Dudás Ákos
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A szoftverfejlesztő csapatok manapság verziókezelő rendszerekben tárolják és integrálják a fejlesztett kódot. A fejlesztő csapat minden tagja a teljes kódbázisra rálát, és lehetősége van azt módosítani. A szoftver tesztelési fázisában azonban a kódnak minél stabilabb állapotban kell maradnia, így ezalatt módosítások nem megengedettek.

Ezáltal a tesztelés során, az integrációs tesztek, illetve a szükséges hibajavítások idejére egész kód ágak kerülnek zárolásra, amely nagy mennyiségű fájl halmaz esetén hosszadalmas procedúra.

A feladat a Microsoft saját verziókövető rendszerén, a Team Foundation Server-en (TFS) alapul.A TFS-ben csak egyesével lehet fájlokat zárolni és feloldani, ami kényelmetlenné teszi a fent említett folyamatot. Ehhez nyújt alternatívát a szakdolgozat tárgyát képző forráskód menedzser alkalmazás, amely segítségével kényelmesen és gyorsan lehet nagy mennyiségben útvonalakat kezelni.A felhasználók úgynevezett lock-fájlokban megadhatják a TFS-en tárolt fájlok útvonalait, akár regurális kifejezések használatával, majd az így kapott fájl halmazt közösen lehet zárolni vagy feloldani. A folyamat több szálon zajlik ezzel növelve a sebességet.

Az integrációs tesztek által kimutatott problémák javításainak becsekkolásához az érintett fájlokat ideiglenesen fel kell oldani. A fejlesztők a javításokat úgynevezett shelveset-ek formájában töltik fel. Az alkalmazás lehetőséget kínál a shelveset-ek által tartalmazott fájlok együttes kezelésére is, így nem kell azokat egyesével megkeresi és feloldani.

Az elkészített alkalmazás a szerver-kliens modelt veszi alapul, a szerver feladata a TFS-el való kommunikáció, a feloldási vagy zárolási folyamatok kezdeményezése és irányítása, valamint a csatlakozott kliensek koordinálása. A kliens alkalmazás pedig egy kényelmes grafikus kezelő felületet nyújt a felhasználóknak. Mindkét program a .NET keretrendszer használatával készült. A szerver és a kliens a hálózaton keresztül tartja a kapcsolatot, a kommunikáció alapját pedig a TCP-re épülő saját protokoll képzi.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.