Forrasztási kísérletek továbbfejlesztése biológialiag lebomló áramköri hordozókon

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Géczy Attila
Elektronikai Technológia Tanszék

Napjainkban egyre nagyobb problémát jelent az elektronikus hulladékok kezelése. Ezen hulladékok sok mérgező anyagot tartalmaznak és az elektronikai eszközök egyre növekvő száma miatt, a mérgező anyagok is egyre nagyobb veszélyt jelentenek élővilágunkra. Ezekre a problémákra megoldást jelenthet, az olcsó, biológiailag lebomló anyagokból készített áramköri hordozók használata kevésbé igényes áramkörök esetén.

A dolgozatomban megismerkedtem az elektronikus hulladékok kezelési módszereivel, a biológiailag lebomló anyagokkal kapcsolatos fogalmakkal, a biológiailag lebomló anyagok felhasználási területeivel és gyártóival. Megismerkedtem továbbá a politejsav és cellulóz-acetát biológiailag lebomló anyagokkal. Foglalkoztam még a felületszerelési technológiával, illetve a gőzfázisú forrasztással, megismerkedtem alacsony olvadáspontú forraszpasztával.

A dolgozatom célja biológiailag lebomló áramköri hordozókon és hagyományos FR4-es hordozókon forrasztott kötések létrehozása, a forrasztott kötések vizsgálata és mechanikai minősítése, valamint a két hordozó eredményeinek összehasonlítása. Voltak már korábbi tapasztalatok az Elektronikai Technológia Tanszéken a témával kapcsolatban, azonban a közelmúltban egy új mintamozgató berendezést fejlesztettek, amelynek segítségével új, precízebb profilbeállítások valósíthatók meg, ezáltal jobb minőségű forrasztott kötések érhetők el. A gyakorlati munkám során kitekintettem lágyulási vizsgálatokra valamint megismerkedtem a mintamozgató berendezés hardveres és szoftveres megoldásairól.

A fő célom FR4-es és lebomló hordozókon a felületszerelési technológia lépéseinek megfelelően forraszpaszta felvitel stencilnyomtatás segítségével, alkatrészek beültetése illetve maga a forrasztás. A forrasztott kötések kialakítását követően a kötések vizsgálata optikai mikroszkóppal, röntgenes berendezéssel, elektronmikroszkóppal és keresztmetszeti csiszolatokkal valamint a kötések mechanikai minősítése letolóerő méréssel. A vizsgálatok után következtetések levonása, a hibák okainak feltárása. Végezetül az FR4-es és a lebomló hordozók eredményeinek összehasonlítása, további vizsgálati irányvonalak kijelölése.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.