Fotontérkép módszer GPGPU implementálása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szirmay-Kalos László
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A dolgozat egy globális illuminációs képalkotó eljárás, a fotontérkép módszer GPGPU implementációját mutatja be. A program célja, hogy fotorealisztikus képet alkosson. Mivel az algoritmus nagyban párhuzamosítható, a GPGPU, mint célhardver adja magát.

A dolgozat először röviden vázolja a fotorealisztikus képalkotás néhány elterjedtebb módját, majd ismerteti a videokártyák általánosan programozható hardverré válásának útját. Eközben kitérünk a GPU és a CPU közötti alapvető különbségekre is.

Ezután összefoglaljuk a fotontérkép módszer lépéseit, a fotonok kilövését, az ezeket tároló adatszerkezet felépítését, majd a végső, begyűjtő fázist.

A dolgozat részeként implementáltunk is egy ilyen programot, a CUDA-C nyelvet használva. A dolgozat második fele ennek részleteivel foglalkozik, kitérve a párhuzamosíthatóság lehetőségeire is.

Ezt követően elemezzük a program főbb paramétereinek hatását az elkészült képeken. Ilyen paraméterek a képpontonkénti minták száma, a fotonok ütközéseinek száma és a foton begyűjtésének a sugara.

Végül értékeljük a programot, főként a sebesség szempontjából.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.